Nato står inför ett allvarligt hot, enligt James Appathurai, organisationens biträdande generalsekreterare för innovation, hybrid- och cyberfrågor.
Denna gång är det dock varken ryssar eller kineser som uppges hota den USA-ledda militärpaktens verksamhet – utan påstådda klimatförändringar.
Enligt den kanadensiske Nato-toppen har klimatet förändrats kraftigt på kort tid och Europas militära styrkor har ännu inte på ett tillfredsställande sätt lyckats anpassa sig till dessa nya förhållanden.
I Nato-rapporten NATO Climate Change and Security Impact Assessment förmedlas bland annat en bild av att kraftiga regn har ökat, vilket innebär svårigheter för radarsystemen att fungera som tänkt.
Andra problem som pekas ut är att varmare luft påverkar flygplanens funktion negativt och att högre vattentemperaturer gör det svårare att spåra fientliga ubåtar. Enligt James Appathurai är det därför hög tid för Nato-länderna att satsa på att klimatanpassa försvaret.
– Vi behöver betrakta klimatet utifrån dess påverkan på militär effektivitet, säger han till statstelevisionen SVT.
”Sverige kommer påverkas”
Sedan 2022 har den amerikanska armén arbetat aktivt med ”klimatanpassning”, vilket bland annat innebär att alla icke stridande militära fordon ska elektrifieras, och att sol- och vindkraft i hög utsträckning ska användas för att säkra energitillgången.
– Vi tar fram nya material till militär materiel och uniformer. Vi förbättrar våra klimatmodeller med hjälp av AI, så att vi kan förutspå vilka temperaturförändringar som väntar i framtiden, förklarar Appathurai, och pekar på att man också bygger lättare och mer effektivare flygplansmotorer, så att dessa kan transportera mer och förbruka mindre bränsle.

– Vi tittar på mycket ny teknik och bättre planeringsmodeller så att vi kan möta våra utmaningar och bibehålla vår militära slagkraft, heter det, och man är noga med att betona att klimatanpassningen drivs på av rent militärstrategiska skäl, snarare än aktivistiska motiv.
Han betonar vidare att det är de enskilda medlemsländerna själva som måste fatta beslut om att klimatanpassa sin militär, men att man från ledningens håll hoppas kunna ”skapa konsensus och ge icke-bindande riktlinjer till medlemsländerna”.
– Som jag har sagt så kommer Sverige att påverkas av detta, slår han fast.