Nato-länder kan skicka soldater mot Ryssland

Kriget i Ukraina

publicerad 8 juni 2023
- av Isac Boman
T.v: Amerikanska soldaater. T.h: Anders Fogh Rasmussen.

Enligt Natos tidigare generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen är det inte uteslutet att enskilda Nato-länder framöver kommer att sätta in sina egna trupper i kriget mot Ryssland.

Hittills har inget utomstående land officiellt skickat soldater för att delta i kriget mot Ryssland – även om många länder har skickat vapen och ammunition samt specialister för att träna den ukrainska militären.

Rasmussen, som agerat som rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, menar dock att om Ukraina inte ges säkerhetsgarantier till Kiev, under Nato-konferensen i Vilnius i jul, så kan enskilda medlemsnationer ändå besluta att skicka in sina soldater i kriget.

– Om Nato inte kan enas om en tydlig väg framåt för Ukraina, finns det en klar möjlighet att vissa länder individuellt kan vidta åtgärder. Vi vet att Polen är mycket engagerat i att ge konkret stöd till Ukraina. Jag skulle inte utesluta möjligheten att Polen skulle engagera sig ännu starkare i detta sammanhang på nationell nivå och följas av de baltiska staterna, kanske inklusive möjligheten att sätta in trupper på marken.

– Jag tror att polackerna allvarligt skulle överväga att gå in och samla en koalition av villiga om Ukraina inte får någonting i Vilnius. Vi bör inte underskatta de polska känslorna, polackerna känner att Västeuropa under alltför lång tid inte lyssnade på deras varningar mot den sanna ryska mentaliteten, fortsätter han.

Rasmussen menar att
Ukraina måste få skrivna säkerhetsgarantier så snart som möjligt och att dessa ska innefatta utbyte av underrättelser, gemensam träning i Ukraina, förbättrad ammunitionstillverkning, Nato-interoperabilitet och en vapenförsörjning som är tillräcklig för att avskräcka Ryssland från ytterligare angrepp.

Dessa säkerhetsgarantier är dock inte tillräckliga, menar han och pekar på att flera central- och östeuropeiska Nato-länder kräver en klar och tydlig plan för ett ukrainskt Nato-medlemskap.

Att vänta med att erbjuda Ukraina en väg till Nato-medlemskap tills dess att kriget är över är inte aktuellt enligt Rasmussen – eftersom detta skulle ”ge Putin vetorätt”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!