Utrikes

Morgondagens krigföring: drönarsvärmar

Storbritanniens försvarsminister säger att så kallade ”drönarsvärmar” kommer att införas i landets armé under året. Samtidigt kollar Ryssland på hur man kan kontra den moraliskt tvivelaktiga taktiken.

Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson har sagt att hans land kommer att införa så kallade drönarsvärmar i sin armé under det här året. Detta för att ”förvirra och överväldiga fiendens luftvärnssystem”.
En drönarsvärm utgörs av ett gäng drönare som aktivt kommunicerar och samarbetar med varandra som en enhet.

– Hela idén med en svärm är att det inte bara är många av dem, utan att de arbetar tillsammans och delar information inom svärmen, säger Peter Singer som arbetar för New America Foundation och studerar framtidens krigföring.

Illustration av drönarsvärm

Att Storbritannien redan i år kommer att införa tekniken ser experter som ett önsketänkande från Williamsons sida. Tekniken har dessutom kritiserats för att drönarna i stort kommer att styras av artificiell intelligens utan mänsklig inblandning. En riktig person kommer fortfarande att ta beslutet att avfyra mot ett potentiellt mål, men AI-drönarna kommer att själva kunna identifiera målen.

Demonstration av drönarsvärm i miniformat:

 

Eftersom nedskjutning av massiva drönarsvärmar med traditionellt luftvärn skulle innebära extrema kostnader för en militär entitet har nu nya alternativ börjat utprövas. Till exempel kollar Ryssland på flera typer av elektroniska vapen som antingen kommer att överhetta drönarnas elektroniska komponenter eller störa ut deras kommunikationskanaler.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!