Mjukvarulegenden Richard Stallman tvingades bort från sitt livsverk i politiskt korrekt häxjakt

Häxjakten på Richard Stallman

publicerad 14 augusti 2020
- av Isac Boman
Fanatiska aktivister fick bort Stallman från MIT och Free Software Foundation.

Allt som krävdes var att att anmärka på användningen av ett ord. Sedan var det fräcka drevet igång mot mjukvarulegendaren Richard Stallman, som i september förra året slutligen tvingades avgå från MIT-universitetet och Free Software Foundation som han själv skapat och drivit under tre decennier.

66-årige Richard Stallman har arbetat inom datavetenskap vid MIT i många år. Han är framförallt mest känd för att ha grundat rörelsen för fri mjukvara så tidigt som 1983 och för att ha tagit fram och utvecklat mjukvara som GCC och Emacs, något som sedermera inspirerat bland annat Linux. Därtill har han under lång tid riktat mycket stark kritik mot övervakningssamhället, bland annat genom att förespråka bevarandet av kontanter.

Marvin Lee Minsky var en framträdande forskare inom datavetenskap vid MIT och grundade bland annat universitetets laboratorium för artificiell intelligens. 2016 dog han vid 88 års ålder och pekades efter sin död ut som klient i den amerikansk-judiske miljardären och sexualförbrytaren Jeffrey Epsteins omtalade eskortverksamhet som riktat sig till den amerikanska eliten och involverat minderåriga flickor.

Stallman hade invändningar
mot formuleringarna i beskrivningen av en protest som skulle arrangeras av studenter vid MIT mot Marvin Lee Minsky och hans påstådda inblandning i den ökända sexhärvan. Stallman menade att det var inkorrekt att beskriva att Minsky sexuellt överfallit ett av Epsteins offer eftersom det helt enkelt inte stöddes av källorna, skriver It’s Foss.

Anklagelsen som citeras är ett tydligt exempel på inflation. Referensrapporten här hävdar att Minsky hade sex med en av Epsteins flickor. Låt oss anta att detta är sant. Ordet överfallit bygger på att våld eller kraft har använts på något ospecificerat sätt, men själva artikeln hävdar ingenting sådant, bara att de hade sex. Vi kan föreställa oss många scenarion, men det mest sannolika är att hon presenterade sig för honom som frivillig om vi utgår från att hon blev övertalad av Epstein”, förklarade Stallman i sitt brev och menade vidare att man bör använda ett korrekt språkbruk för att beskriva vad som ägt rum.

Olyckligtvis för Stallman togs hans kritik inte emot med blida ögon. En ung och politiskt engagerad ingenjör som tagit del av Stallmans brev startade en kampanj för att få bort honom från sin post på universitetet. Hon var inte intresserad av någon ursäkt eller klargörande – det enda intressanta var att Stallman skulle få sparken.

Är det har vad MIT vill försvara? Är det här vad MIT vill stå för om svaret är ja så borde det brinna ner till grunden”, skrev hon på Twitter och menade vidare att ”någonting bättre kan byggas från askorna”.

Inledningsvis ignorerades kvinnans inlägg av etablerad massmedia, men ett fåtal aggressiva aktivister hittade snabbt hennes berättelse och började sprida den med mer anklagelser mot Stallman. Han påstods vara en sexist, en apologet för pedofiler och en dålig människa på alla tänkbara sätt och vis.

Snart fick kampanjen nytt liv där vänsterpopulistisk media som The Vice, The Daily Beast, Futurism och andra hoppade på tåget och utmålade Stallman som en fanatisk försvarare av Jeffrey Epstein. Även företag med band till MIT började hota att upphöra med samarbetet om han inte fick sparken.

Till slut kunde Stallman inte stå emot hatstormen som kom emot honom och i september förra året avgick han först från MIT och sedan från den framstående lobbyorganisationen för öppen källkod – Free Software Foundation – som han själv grundade så tidigt som 1985. Detta trots att han varken har dömts för något brott eller att ingen rent sakligt kunnat peka på vad han gjort för fel. Det tog bara fem dagars aktivism för att få bort en person med legendstatus i en organisation som han själv skapat och arbetat för under 30 års tid.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!