Mammutar plundras på elfenben för miljoner

publicerad 12 februari 2020
- av Isac Boman
Ett skelett från en mammut, denna dock på ett museum i Drumheller, Alberta.

På den ryska tundran i Sibirien grävs mammutar fram ur frosten och plundras på elfenben. Med betar som väger uppemot 70 kilo styck kan elfenbensjägarna tjäna miljontals kronor på bara några veckors arbete.

Det är Radio Free Europe/Radio Liberty som i ett reportage fått följa med till de avlägsna delarna av Ryssland där kriminella förstått vilka stora förtjänster som fortfarande går att göra på de utdöda djuren om man är beredd att slita hårt.

Elfenbenets exporteras främst till Kina och kallas ibland för ”etiskt elfenben” eftersom ju inga djur dödats på grund av sina betar. Jakten på elfenbenet inleddes för några år sedan efter att lokala bybor på den ryska tundran fått besök av ”agenter” som meddelat att de betalar stora pengar för produkten.

För att få fram skeletten använda särskilda kraftiga vattenpumpar, designade för att släcka bränder. Ofta finns stora grottor under den frusna tundran där man kan hitta betar och andra skelettdelar. I permafrosten kan betarna bevaras i tiotusentals år utan att ruttna eller förstöras.

Fotografen får bland annat följa med och se en bete på 65 kilo som sedan såldes för 34 000 dollar. Men han får reda på att betydligt större betar än så har påträffats.

Även dödskallar tillhörande den utdöda ullhåriga noshörningen har grävts upp och sålts. Hornen från dessa skeppas vidare till Vietnam där de mals ner till ett fint pulver som påstås ha medicinska effekter. Ett noshörningshorn på 2,4 kilo såldes till en agent för 14 000 dollar.

De allra flesta fynden kommer värdelösa ur ett ekonomiskt perspektiv och paleontologen Valery Platnikov gissar att bara omkring 20 – 30 procent av alla elfenbensjägare kommer att göra några värdefulla fynd.

Noterbart är också att illegal elfenbensjakt bara är ett bötesbrott i Ryssland där de som tas av polis får betala drygt 400 kronor. Blir man tagen tre gånger så kan straffen dock bli betydligt hårdare och fängelse kan bli aktuellt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!