En klimataktivistgrupp limmade fast sig vid en Porsche-utställning i Tyskland för att bland annat kräva att man inför en hastighetsbegränsning på 100 km/h. Aktivisterna började dock snart klaga när personalen inte tillhandahöll dem hinkar att göra sina behov i av hygienskäl.
Det var omkring 25 personer från aktivistgruppen ”Scientist Rebellion” som tog sig till området runt Volkswagenkoncernens upplevelsepark Autostadt i Wolfburg i Tyskland. Protesten gällde främst att man vill införa en hastighetsbegränsning på 100 km/h i Tyskland, återinföra 9-eurotågbiljetter, utveckla ett byggstopp världen över på bilfabriker samt en hel annat för att ”stoppa klimatförändringarna”.
Efter att ha slängt omkring fejkblod och rullat ut diverse banderoller lyckades nio av aktivisterna ta sig in i byggnaden vid en Porsche-utställning. Aktivisterna gick då ett steg längre i sin protest när man valde att limma fast sina händer framför olika bilar på utställningen och fortsatte att kräva att vd:n för Volkswagen skulle bemöta deras krav, rapporterar tyska Bild.
Autostadt är visserligen ett dotterbolag till Volkswagen, men är oberoende av koncernen och har ingenting med biltillverkningen eller bilbolagets beslut att göra. Dessutom har inte Volkswagen som bilbolag auktoritet att införa hastighetsbegränsningar eller billiga tågbiljetter i Tyskland.
Ganska snabbt insåg dock aktivisterna att det fanns ett problem med deras plan, nämligen att det inte fanns någonstans att gå på toaletten. När man bad personalen om hinkar och privata provisoriska ”tält” att använda hinkarna i sade de nej. Detta beror främst på hygien, förklarar Armin Maus, vd för Autostadt.
– För det första handlade det om hygieniska skäl och för det andra för att Autostadt inte har något sådant i lager, menar Maus.
Flera av aktivisterna ska då ha ”avlimmat” sig och använt företagets toalett.
Däremot försåg företaget aktivisterna med mat och vatten under hela protesten, men det blev dock mer klagomål när man på natten stängde av värmen och lamporna. Aktivisterna menade att de skulle fortsätta vara påslagna, trots att avslagningen innebar att man sparade på energi. Ledaren och socialpsykologen Gianluca Grimalda blev tvungen att avbryta eftersom hans hand började svullna och en läkare som kommit till plats konstaterade att psykologen behövde sjukvård genast.
Klimatprotesten avslutades efter 42 timmar av polis, då hade vd:n Maus upprepade gånger bett aktivisterna att lämna frivilligt.
– Som operatör av en mötesplats har vi en omsorgsplikt. Detta gäller även och särskilt för våra anställda, som enligt lag var skyldiga att vara på plats dygnet runt under denna tid mot bakgrund av protestaktionen, förklarar Maus.