MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

Julia Tymosjenko kan släppas

publicerad 11 oktober 2013

Den ukrainska opposotionspolitikern Julia Tymosjenko är ”mycket nära” att bli frisläppt. Det uppger Ukrainas premiärminister Mykola Azarov i en intervju med The Independent.

– Vi är mycket nära att lösa det här fallet, sade premiärministern när han fick en fråga om Tymosjenko.

Julia Tymosjenko avtjänar för tillfället ett sjuårigt fängelsestraff för att hon påstås ha missbrukat sin makt. Detta efter att hon genomfört en gasaffär med Ryssland.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle har föreslagit att Tymosjenko förflyttas till Tyskland, där hon kan få vård för sina ryggproblem som hon ådragit sig. Westerwelle och Ukrainas president Viktor Janukovitj har haft långa och ”konstruktiva” samtal om en sådan förflyttning.

”Jag tror att det här är ett steg på vägen. … Till förmån för ett historiskt och viktigt avtal med EU, är jag beredd att acceptera förslaget”, skriver Tymosjenko i ett uttalande om en eventuell förflyttning till Tyskland.

Samtidigt säger Julia Tymosjenko att hon inte kommer att ge upp kampen mot Ukrainas president Viktor Janukovitj – som hon beskriver som en ”diktator”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend