Julia Tymosjenko kan släppas

publicerad 11 oktober 2013

Den ukrainska opposotionspolitikern Julia Tymosjenko är ”mycket nära” att bli frisläppt. Det uppger Ukrainas premiärminister Mykola Azarov i en intervju med The Independent.

– Vi är mycket nära att lösa det här fallet, sade premiärministern när han fick en fråga om Tymosjenko.

Julia Tymosjenko avtjänar för tillfället ett sjuårigt fängelsestraff för att hon påstås ha missbrukat sin makt. Detta efter att hon genomfört en gasaffär med Ryssland.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle har föreslagit att Tymosjenko förflyttas till Tyskland, där hon kan få vård för sina ryggproblem som hon ådragit sig. Westerwelle och Ukrainas president Viktor Janukovitj har haft långa och ”konstruktiva” samtal om en sådan förflyttning.

”Jag tror att det här är ett steg på vägen. … Till förmån för ett historiskt och viktigt avtal med EU, är jag beredd att acceptera förslaget”, skriver Tymosjenko i ett uttalande om en eventuell förflyttning till Tyskland.

Samtidigt säger Julia Tymosjenko att hon inte kommer att ge upp kampen mot Ukrainas president Viktor Janukovitj – som hon beskriver som en ”diktator”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.