Japansk Public service släppte film om Black Lives Matter – anklagas för rasism

publicerad 15 juni 2020
- av Isac Boman

Statsfinansierade japanska NHK gjorde nyligen en tecknad kortfilm för att förklara raskravallerna och BLM-rörelsen för sin yngre publik. Filmen har dock inte mottagits väl av västerländsk liberal media, som menar att den inte är tillräckligt politiskt korrekt.

I filmen förklarar en upprörd afroamerikansk man att svarta är arga för att de är fattigare än vita amerikaner och nämner att svarta därtill drabbas hårdare av coronaviruset. Dessutom, säger mannen, att fler svarta förlorat jobbet på grund av de omfattande restriktionerna och att detta är anledningen till deras vrede.

I bakgrunden av filmen hoppar andra svarta karaktärer upp och ner och brinnande eldar kan skönjas. Även foton på uppeldade bilar visas på skärmen och en svart man sitter och spelar på en gitarr.


Annonser:


Filmen har inte mottagits väl av BLM-rörelsens anhängare, som snabbt anklagade den för att vara okänslig och kränkande bland annat eftersom karaktärerna som syns i bild beskrivs som rasistiska karikatyrer. Ilska har också riktats mot att fallet George Floyd eller rasistisk polisbrutalitet inte nämns i videoklippet.

NHK har sedermera gått ut med ett uttalande där man bett om ursäkt om deras film fick människor att känna sig obekväma eller illa till mods och man valde även kvickt att radera den från sitt Twitter-konto.

Det är inte första gången som liberal media och vänsteraktivister riktar udden mot japanska företeelser för att inte vara tillräckligt politiskt korrekta. Förra året annonserade hushållsföretaget Kao Corp med sloganen #BeWhite, något som också orsakade ett ramaskri och fördömdes eftersom man anspelade på vit hudfärg som något positivt, vilket betecknades som ”rasistiskt”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.