Enligt flera arabiska och egyptiska medier förväntas ledare för Hamas inom ett par timmar acceptera ett förslag som skulle innebära en längre vapenvila i Gaza. Den första fasen förväntas vara i cirka 40 dagar och innebär att 33 personer ur gisslan släpps – samtidigt som ett stort antal palestinier ska släppas ur israeliska fångläger.
Enligt flera källor är Israel och Hamas överens om det första steget av vapenvilan, och under denna uppges också den palestinska civilbefolkningen få återvända till de norra delarna av Gaza som idag till stor del består av ruiner.
I den andra fasen ska samtliga kvarvarande gisslantagna släppas – cirka 70 personer, även denna fas förväntas ta cirka 40 dagar. Det tredje steget innebär att kroppar och kvarlevor ska utbytas mellan Hamas och Israel.
Hamasledare uppger att man blivit lovade, av USA, att Israel helt och hållet ska dra sig tillbaka från Gaza när alla faser är avklarade och samtliga ur gisslan släppts, sammanlagt förväntas allt ta 124 dagar. USA ska också ha garanterat att Israel inte ska invadera Rafah i södra Gaza, dit cirka 1,5 miljoner palestinier sökt sin tillflykt.
Förhandlingar med Hamas äger rum i Kairo där företrädare för bland annat USA och olika arabländer fungerar som medlare.
Oklar utgång
Det kan dock noteras att Israels regering inte gett något slutgiltigt godkännande till förslagen om vapenvila, även om israeliska företrädare varit med och utformat dem. Benjamin Netanyahu bedöms också ha försvårat arbetet eftersom han deklarerat att Israels invasion av Rafah kommer att ske oavsett hur fredssamtalen går – en invasion som riskerar att leda till hundratusentals civila dödsfall.
Hamas ledarskap befinner sig i exil i Qatar och enligt uppgifter ska det till stor del ha varit USA:s utrikesminister Antony Blinken som tvingat dem att acceptera en vapenvila av detta slag, genom att sätta press på Qatars regering att deportera dem om de skulle säga nej.
Huruvida vapenvilan faktiskt kommer att få önskad effekt är dock inte helt säkert, detta eftersom Hamas befälhavare på plats i Gaza kan vara av en annan uppfattning i frågan än ledarskapet i Qatar och ignorera dess beslut.
– Vi har indirekt kontakt – via Qatar, via Egypten – med Hamas ledare som bor på andra platser än Gaza. De som fattar de slutgiltiga besluten är människor på plats i Gazaremsan. Ingen av oss har direkt kontakt med dem, menar Blinken.