Trots att Gazas civilbefolkning uppmanats söka skydd i så kallade humanitära zoner fortsätter dessa att angripas av israeliska stridsflygplan.
Sedan maj förra året har åtminstone 97 flygattacker genomförts mot områden som upprättats i syfte att skydda civila palestinier och minst 550 människor har dödats.
– Vi har sagt det så många gånger. Det finns ingen säker zon i Gaza. Ingen plats är säker. Ingen är säker. Ingen plats är skonad, förklarar Juliette Touma, från FN:s flyktingorgan UNRWA.
Det är brittiska BBC som har analyserat de israeliska attackerna och konstaterar att den humanitära zonen som omfattar städerna Khan Younis och Deir al-Balah bombarderats mycket flitigt. Här bor över en miljon människor – många i provisoriska tältläger med begränsad tillgång till mat, vatten och sjukvård.
IDF etablerade zonen i oktober 2023 med löftet att hålla civila utom fara. Men enligt FN och humanitära organisationer är verkligheten en annan.
Enligt BBC har fler än 550 människor dödats i de 97 attacker som dokumenterats i zonen – även om Israel själva bara erkänt ansvar för en minoritet av dessa. Analysen visar också att attacker ägt rum nära sjukhus och bostadskomplex.
– Vi flyttades till Khan Younis för att det skulle vara en säker zon, men i verkligheten finns det ingen säkerhet här. Vi lever i konstant rädsla, berättar Khaled som uppmanades av IDF att ta sig till området.
The area in Gaza which Israel’s military has told people to go to ”for their safety” has been hit by 97 strikes since May.
NRC’s access manager in Gaza highlighting the near daily strikes within the so-called ”humanitarian zone” including from Israeli ships & small drones:
⬇️…
— Jan Egeland (@NRC_Egeland) January 15, 2025
Journalister dödas
Den israeliska armén uppger själva i vanlig ordning att man bara attackerar Hamas – och att den terrorklassade gruppen använder civilbefolkningen som mänskliga sköldar och använder den humanitära zonen för att attackera israeliska mål med raketer.
Bedömare avfärdar dock dessa förklaringar och menar att Israel använder zonens ”humanitära” status som en fasad, och att denna frekvent utsätts för bombningar på samma sätt som resten av Gaza.
FN och människorättsgrupper som verkar i området konstaterar att några ”säkra zoner” överhuvudtaget inte existerar i Gaza idag. Gavin Kelleher från Norges flyktingråd (NRC) betonar att även de områden dit flyktingar beordrats att söka sin tillflykt när som helst kan attackeras av krigsskepp eller drönare.
Fler journalister har dödats i Gaza än i något annat krig och den israeliska militären har också anklagats för att avsiktligt mörda journalister och fotografer för att förhindra att eventuella krigsförbrytelser dokumenteras .
Samtidigt beviljas mycket få journalister israeliskt tillstånd att överhuvudtaget resa in i Gaza, och eftersom rapporteringen på plats är så begränsad är det ofta mycket svårt att få en bild av de israeliska angreppens omfattning.