Det israeliska parlamentet har röstat ja till två lagförslag som i praktiken förbjuder FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar att verka i landet.
– UNRWA som organisation är infekterad av terrorism. Det är inte några få som UNRWA-anställda vill göra gällande utan det gäller hela organisationen, hävdar David Mencer, talesman för Israels regering.
UNRWA har länge varit den viktigaste hjälporganisationen i Gaza. Efter att Israel inledde sin markinvasion har man också varit en av få aktörer som stannat kvar i området och arbetat för att bistå med olika former av nödhjälp till den palestinska civilbefolkningen – samt frekvent uppmärksammat och larmat om israeliska övergrepp och förbrytelser.
Från israeliskt håll har man inte uppskattat organisationens närvaro utan hävdar att tio procent av de cirka 13 000 anställda har ”terrorkopplingar”, samt att medarbetare från organisationen varit involverade i attackerna den 7 oktober.
Med hänvisning till terroranklagelserna röstades två lagar därför igenom med bred majoritet. Den första förbjuder UNRWA att verka på israeliskt territorium och den andra gör det förbjudet för israeliska myndigheter att ha någon kontakt alls med FN-organet.
I praktiken lär lagarna också göra det mycket svårt för organisationen att fortsätta verka i Gaza och det ockuperade Västbanken, eftersom man inte längre kan samordna sina aktiviteter med israeliska myndigheter.
“Saknar motstycke”
Företrädare för både FN och EU kritiserar beslutet och menar att det kommer att leda till katastrofala konsekvenser för civilbefolkningen. Även USA, som är Israels viktigaste allierade, uppmanade landets politiker att säga nej till förbudet.
UNRWA:s chef Philippe Lazzarini fördömer beslutet och skriver på X att Israels agerande ”saknar motstycke och skapar ett farligt prejudikat”.
”Den motsätter sig FN-stadgan och bryter mot staten Israels skyldigheter enligt internationell rätt. Detta är det senaste i den pågående kampanjen för att misskreditera UNRWA och delegitimera dess roll när det gäller att tillhandahålla bistånd och tjänster för mänsklig utveckling till Palestinaflyktingar”.
The vote by the Israeli Parliament (Knesset) against @UNRWA this evening is unprecedented and sets a dangerous precedent. It opposes the UN Charter and violates the State of Israel’s obligations under international law.
This is the latest in the ongoing campaign to discredit…
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) October 28, 2024
”Dessa lagar kommer bara att fördjupa palestiniernas lidande, särskilt i Gaza där människor har gått igenom mer än ett år av rent helvete. Det kommer att beröva över 650 000 flickor och pojkar där från utbildning och sätta en hel generation barn i fara. Dessa lagförslag ökar palestiniernas lidande och är inget mindre än kollektiv bestraffning”, fortsätter han.
Uppmanar omvärlden att agera
Han betonar också att palestiniernas flyktingstatus inte kommer att försvinna bara för att Israel sätter stopp för UNRWA och att FN kommer att fortsätta verka för ”en rättvis och varaktig lösning på palestiniernas svåra situation”.
”Jag uppmanar medlemsstaterna att vidta åtgärder för att stödja UNRWA som står i proportion till situationens allvar och riskerna”, deklarerar han vidare.
Following the adoption of bills by the Knesset against @UNRWA aimed at preventing it to operate in the occupied Palestinian Territory, I wrote to the President of the General Assembly.
These bills will not terminate the refugee status of the Palestinians, which exists… pic.twitter.com/PcOlN3zi8t
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) October 30, 2024
FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) bildades 1949 för att hjälpa de cirka 700 000 huvudsakligen arabiska flyktingar som fördrivits från sina hem i samband med att staten Israel bildades året innan.
Från början var tanken att nödhjälpsarbetet skulle vara en temporär lösning och att flyktingarna så småningom skulle återvända till sina hem – en lösning Israel dock konsekvent motsatt sig.
75 år senare finns det 5,9 miljoner palestinier som enligt FN är registrerade som flyktingar och får hjälp av UNRWA. Utöver Gaza och Västbanken bor dessa i stora flyktingläger i Libanon, Syrien och Jordanien.
FN-organet har cirka 30 000 anställda – majoriteten palestinier, och 90 procent av organisationens donationer kommer från FN:s medlemsländer, där Sverige historiskt varit en stor biståndsgivare.