I en intervju med nyhetsbyrån AP uppger en av Hamas högste ledare, Khalil al-Hayya, att den islamistiska palestinska rörelsen är beredda att lägga ner sin beväpnade gren – om Palestina blir en självständig och suverän stat.
Han uppger vidare att Hamas vill ansluta sig till den Palestinska befrielseorganisationen (PLO), som leds av rivaliserande Fatah och framförallt består av socialistiska och nationalistiska partier och grupperingar, och tillsammans med dessa bilda en enhetlig regering för Gaza och Västbanken.
Men för att lägga ner det militanta motståndet krävs ”en helt suverän palestinsk stat på Västbanken och Gazaremsan och återvändande av palestinska flyktingar i enlighet med de internationella resolutionerna” från 1967 då Israel ockuperade Västbanken och Gazaremsan.
– Alla erfarenheter från människor som kämpat mot ockupanter, när de blev självständiga och fick sina rättigheter och sin stat, vad har dessa krafter gjort? De har förvandlats till politiska partier och deras försvarsstyrkor har förvandlats till den nationella armén, fortsatte han.
I Hamas officiella dokument framgår det att man ”avvisar alla alternativ till en fullständig befrielse av Palestina, från floden till havet” – alltså området från Jordanfloden till Medelhavet, vilket också inkluderar Israel. På senare tid har man i flera uttalanden dock modifierat sin hållning och tycks vara allt mer öppna för en tvåstatslösning.
Netanyahu lär säga nej
Trots den omfattande förstörelsen av Gaza och tiotusentals dödsoffer, hävdar al-Hayya att Israel inte har lyckats besegra ”mer än 20 procent av Hamas förmågor, varken mänskliga eller på fältet” – ett uttalande som dock ifrågasätts av många bedömare.
– Om de inte kan göra slut på Hamas, vad är lösningen? Lösningen är att nå konsensus. Låt oss ponera att de förgör Hamas. Är det palestinska folket borta då? frågar han sig.
Att Benjamin Netanyahus Likud och hans samarbetspartner i partierna Judisk makt och Religiösa sionistpartiet skulle vara intresserade av någon tvåstatslösning av detta slag bedöms dock vara ytterst osannolikt. Netanyahu har svurit att förgöra Hamas, och ett antal israeliska makthavare har också öppnat upp för att förflytta det palestinska folket till Egypten eller andra länder.
En annan försvårande faktor tros vara den komplicerade relationen mellan Hamas och Fatah, där de sistnämnda kastades ut ur Gaza 2007, året efter att Hamas vunnit valet föregående år. Hundratals personer dödades också i de interna striderna där ett antal attacker och mordförsök riktades mot höga företrädare för båda grupperingarna.
Idag brukar bedömare lite förenklat säga att Hamas styr Gazaremsan – medan Fatah har kontroll över Västbanken.