Grekland delar ut pengar till ungdomar som vaccinerar sig

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 3 juli 2021
- av Markus Andersson

I ett försök att få allt fler medborgare att ta de kontroversiella vaccininjektionerna så lovar den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis nu att ge landets ungdomar 150 euro som de kan lägga på resor och nöjen – men bara om de först går med på att vaccinera sig.

”Mutorna” är en del i det nylanserade ”frihetspasset” och det är enbart de 18-25-åringar som går med på att ta de kontroversiella vaccinen som får 150 euro att lägga på resor och nöjen. Premiärministern kallar det hela för en ”gåva av tacksamhet” till unga människor som ska ha visat ”tålamod och uthållighet” under pandemin.

Frihetspasset ska delas ut till alla greker mellan 18 och 25 som fått åtminstone en vaccindos och de 150 euro som ingår påstås bland annat kunna användas för flygplansbiljetter, hotellövernattningar, biobesök och besök på konserter, teatrar och andra kulturella platser.

Den grekiska regeringen anser att ”mutorna” är nödvändiga för att ge incitament till unga människor att delta i de omfattande massvaccinationsprogrammen och hävdar att det hela kommer att leda till minskad smittspridning i samhället i stort.

Hittills har knappt en tredjedel av Greklands 11 miljoner invånare vaccinerat sig och många är oroliga för vaccinens långsiktiga negativa effekter. Landet har dessutom fortfarande många och omfattande coronarestriktioner på plats trots att målsättningen var att kunna ”öppna upp” inför turistsäsongen under sommaren 2021.

Överlag har den stora grekiska turistindustrin drabbats mycket hårt av den förda coronapolitiken och uppemot 65 procent av landets hotell bedöms vara i riskzonen för att gå i konkurs, något som också fått grekiska politiker att applådera införandet av integritetskränkande vaccinpass i en uttalad förhoppning att semesterresandet i Grekland återigen ska öka.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!