MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 13 juli 2025

söndag 13 juli 2025

 

Framgångarna uteblir för Ukrainas motoffensiv

Kriget i Ukraina

publicerad 10 augusti 2023
– av Jan Sundstedt
Ukraina
Ukrainas förannonserade motoffensiv har kört fast.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två månaders hårda strider har rönt ringa framgång för Kiev med oerhörda förluster i människoliv, trots stora mängder västligt vapenstöd. Den ukrainska saken försvåras nu ytterligare av Rysslands gryende offensiv i Kupiansk, i östra delen av Ukraina.

Den upphaussade motoffensiven har till dags dato i princip inte sett någon större framgång för den ukrainska armén. Vid enstaka frontavsnitt har man avancerat ett par kvadratkilometer men än så länge inte nått fram till ens den första ryska försvarslinjen.

De inledande positiva tongångarna från skattefinansierade SVT:s återkommande överstelöjtnanter Paasikivi och Huovinen har sakta men säkert skiftat tonart, liksom även övrig västlig medströmsmedia som tillstår att ”motoffensiven går oväntat trögt” som The Washington Post formulerar det.

Högt pris

Antalet ukrainska soldater som fått sätta livet till i den snart tio veckor långa offensiven har enligt bedömare uppgått till så många som 24 000 döda, sårade och saknade – per månad. Av det västerländska militärstödet finns det siffror som indikerar uppemot 50 procent förstörd materiel.

Utbrända Leopard 2, amerikanska Bradley, Himars raketartilleri-system, luftvärnssystemet Patriot och även svenska försvarsmaktens Stridsfordon 90 är några exempel på vapensystem som ligger utspridda längs med frontlinjen.

Ukraina Bradley
En förstörd Bradley vid vad som döpts till ”Bradley Square”, i södra Ukraina. Foto: faksimil/Telegram.

Trots förlusterna fortsätter Ukraina att pressa på genom små grupper av infanteri, främst från landets territoriella försvarsbrigader. Uppgifter finns om enheter som korsat floden Dniepr vid byn Kozachi Laheri. Man lär dock även här ha stött på hårt motstånd av hastigt ditkallade ryska förstärkningar.

Vid Bakhmut-fronten syntes initialt en möjlighet till större framgång men även här har de ukrainska anfallen ebbat ut som en följd av kraftfulla ryska motanfall, inklusive kombinationer av Lancet-drönare, attackhelikoptrar samt artilleri.

Öster om staden Zaporizjzja har mindre ukrainska enheter enligt uppgifter penetrerat små bosättningar som Staromaiorske och Urozhaine, också här dock till priset av oerhörda förluster och svårigheter till ytterligare avancemang.

Bytt taktik

Den ukrainska armén har enligt rapportering från flera håll skiftat strategi då inledande taktik bedöms ha kört fast. Istället för att som inledningsvis anfalla med kolonner av stridsvagnar och bepansrade fordon, använder man sig nu av infanterienheter på grupp- och plutonsnivå. Än så länge med i praktiken samma tragiska resultat.

De i månader i förväg kraftigt befästa ryska försvarsställningarna, inklusive 100 000-tals minor, samt Rysslands överlägsenhet i luftrummet, gör sammantaget att den ukrainska motoffensivens möjlighet till snabb framgång inom snar framtid bedöms som avlägsen.

Ryssland har även de återstartat sina egna offensiva operationer. Sedan en vecka tillbaka har ryska styrkor, med siffror som indikerar omkring 100 000 man, samt uppemot 1000 stridsvagnar, påbörjat en operation i den allra östligaste delen av frontlinjen, vid och omkring staden Kupiansk.

Uppgifter gör gällande att operationen åstadkommit minst ett par brohuvuden på den ukrainska sidan av fronten samt att ryska styrkor erövrat flera mindre bosättningar och byar.

Färska rapporter bekräftar att som ett resultat av de uppblossande striderna kring Kupiansk har det regionala ukrainska militärstyret beslutat om evakuering av civilbefolkningen i området. Den som väljer att stanna kvar får skriva på ett dokument som tydligt påvisar att man stannar kvar ”på egen risk”.

Kriget fortsätter

Den fortsatta oviljan till att mäkla fred får skarp kritik även från amerikanskt håll, där en av kritikerna är den pensionerade och högt dekorerade översten Douglas Macgregor. Den nyligen avslutade fredskonferensen i Saudiarabien – utan Rysslands deltagande – lär enligt rapporter dock ha gjort vissa marginella framsteg.

Mycket återstår emellertid innan något konkret ligger på bordet, och så länge inte Ryssland deltar i samtalen bedöms risken för att möjligheterna till en varaktig fred inom en nära framtid återigen ebbar ut i sanden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Rekordmånga civila dödsoffer i Ukraina under juni

Kriget i Ukraina

publicerad 10 juli 2025
– av Markus Andersson
Antalet civila dödsoffer fortsätter att stiga på båda sidorna i Ukrainakriget. På bilden offer för en rysk beskjutning mot Charkov-området i nordöstra Ukraina i juni i år.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Antalet civila dödsoffer i Ukraina nådde under juni 2025 sin högsta nivå sedan 2022, enligt en ny rapport från FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i landet. Minst 232 civila dödades och 1 343 skadades under månaden – siffror som vittnar om en dramatisk eskalering av hur kriget drabbar civilbefolkningen.

FN-rapporten visar att Ryssland genomförde 10 gånger fler missilattacker under juni 2025 jämfört med samma månad året innan. Attackerna drabbade 16 regioner i Ukraina, inklusive huvudstaden Kiev, och orsakade döda och skadade långt från frontlinjen.

”Civila i hela Ukraina står inför ett lidande som vi inte har sett på över tre år”, säger Danielle Bell, chef för FN:s övervakningsmission för mänskliga rättigheter i Ukraina.

Enligt rapporten orsakades nästan hälften av alla civila offer av missiler och flygbomber i tätbefolkade områden. Samtidigt fortsatte korträckviddiga drönarattacker att döda och skada civila nära frontlinjen.

Mål för de ryska attackerna

Baserat på rapporter från konflikten riktar sig ryska angrepp främst mot energiinfrastruktur som kraftverk, gaslager och elledningar. Ryssland har systematiskt attackerat Ukrainas energiförsörjning i ett försök att lamslå landet, med över 2 400 attacker mot energianläggningar sedan februari 2022.

Militära rekryteringscenter och andra strategiska mål har också varit föremål för ryska attacker. Det ryska försvarsministeriet motiverar ofta attackerna mot energi- och bränsleanläggningar med att dessa används av den ukrainska militären.

Trots att dessa anläggningar kan ha militär betydelse drabbas civilbefolkningen hårt när de attackeras. Civila offer uppstår både från direkta träffar och från spillror från nedskjutna missiler när det ukrainska luftvärnet försvarar sig.

Flera av de civila dödsfallen har skett i nattliga anfall mot huvudstaden Kiev, där angrepp tidigare varit ovanliga. Under massiva attacker under natten mot torsdagen mot Kiev-regionen som varade i nästan tio timmar använde de ryska styrkorna 397 Shahed-drönare och 18 missiler mot ukrainska mål. Minst två personer dödades och 22 skadades under den attacken mot Kiev.

Kvinna som blev offer för tung rysk bombning i nordöstra Ukraina den 7 juni i år.

Kraftig ökning under 2025

Det totala antalet civila dödsfall och skador under första halvåret 2025 är 6 754 personer, vilket är 54 procent mer jämfört med samma period 2024. Under de första sex månaderna av 2025 ökade antalet civila dödsfall med 17 procent och skador med 64 procent.

Sedan början kriget bröt ut den 24 februari 2022 har FN:s övervakningsuppdrag registrerat minst 13 580 civila dödsfall, inklusive 716 barn. Dessutom rapporterades 34 115 skadade civila, inklusive 2 173 barn.

FN:s övervakningsuppdrag varnar för att de verkliga siffrorna för civila offer kan vara betydligt högre än vad som rapporteras, med tanke på de utmaningar och den tid som krävs för adekvat verifiering av alla dödsfall och skador.

”Ingen plats i Ukraina är helt säker”

Danielle Bell från FN:s övervakningsuppdrag har tidigare varnat: ”Nästan hälften av de civila offren under de senaste tre månaderna har dött långt borta från frontlinjerna. Vi kan dra slutsatsen att ingen plats i Ukraina är helt säker”.

Ännu är ingen fred i sikte i den över tre år långa väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina, som pågår med västlig inblandning.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ryssland tillåter utlänningar i militären

Kriget i Ukraina

publicerad 10 juli 2025
– av Redaktionen
Vladimir Putin med Serbiens president Aleksandar Vucic.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Icke-ryska medborgare kommer nu att få ta värvning i militären, enligt en ny lag som undertecknats av president Vladimir Putin.

Den statliga ryska nyhetsbyrån, Tass, rapporterar att den nya lagen möjliggör för statslösa personer och utlänningar att kunna teckna kontrakt och tjänstgöra i den ryska militären fram till slutet av mobiliseringsperioden, upphävandet av undantagstillståndet eller krigstillståndets upphörande i Ryssland.

Lagen uppges ha påskyndats ”för att vidta brådskande ytterligare åtgärder för att återbesätta Ryska federationens väpnade styrkor”, heter det i förklaringen till lagdokumentet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Slovakien uppmanar Väst att föra dialog med Ryssland

Det nya kalla kriget

publicerad 2 juli 2025
– av Isac Boman
Juraj Blanar menar att ledarna i Väst måste använda diplomati och dialog för att få slut på kriget.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Slovakiens utrikesminister Juraj Blanar bedömer att kriget i Ukraina inte kan avgöras på slagfältet. Istället uppmanar han västvärlden att söka en fredlig lösning genom direkt dialog med Ryssland – och varnar för att fortsatta spänningar kan leda till ett katastrofalt storkrig mellan Nato och Moskva.

– Vi vill inte att ett krig mellan Ryssland och Nato bryter ut, för det skulle vara det tredje världskriget. Vi vill att konflikten ska lösas fredligt, sade Blanar under ett diskussionsprogram i den slovakiska public service-kanalen STVR i söndags.

Blanar betonade vikten av diplomati och efterlyste en återgång till ”respekt för internationell rätt”. Han föreslog även att västvärlden bör söka vägar till förnyad kontakt med Moskva – ”och kanske till och med förlåta allt som har hänt”.

Slovakien har, i likhet med Ungern, konsekvent drivit på för en nedtrappning av konflikten och motsatt sig ytterligare EU-sanktioner mot Ryssland.

Landets president, Peter Pellegrini, har även uppmanat EU:s medlemsstater att återuppta direkta samtal med Moskva och samtidigt avvisat kraven på en snabb militär upprustning inom Nato, med argumentet att försvarsutgifterna bör spegla varje lands egna prioriteringar – snarare än en oro för Ryssland.

Ryssland kräver ukrainsk neutralitet

Från ryskt håll har man fördömt det USA-ledda blockets beslut i förra veckan om att medlemsländerna bör höja sina försvarsbudgetar till 5 procent av BNP – en åtgärd som enligt Nato ska avskräcka det ”långsiktiga hotet från Ryssland mot den euro-atlantiska säkerheten”.

Kreml har i sin tur upprepat att man inte har några intentioner att attackera något Nato-land och har kallat anklagelserna ”nonsens” – en skrämseltaktik som, enligt Moskva, används av Väst för att legitimera ökade försvarsanslag.

Moskva uppger att man vill nå en diplomatisk lösning på Ukrainakriget, och president Vladimir Putin har sagt att ett varaktigt avtal måste inkludera ett erkännande av den faktiska situationen ”på marken”, samt ukrainsk neutralitet.

Enligt Putin hålls kontakter mellan Moskva och Kiev om en möjlig tredje omgång fredsförhandlingar. Tidigare samtal har hållits i Turkiet, där parterna utbytt utkast till fredsförslag och genomfört flera fångutväxlingar.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Majoritet av ukrainare vill se fred genom kompromiss

Kriget i Ukraina

publicerad 1 juli 2025
– av Redaktionen
Tidigare påstods det ofta att Ryssland skulle besegras på slagfältet - idag är bilden en annan och allt fler röster förespråkar fred genom förhandlingar istället.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En majoritet av Ukrainas befolkning uppger nu att de är beredda att acceptera kompromisser eller göra eftergifter för att få ett slut på kriget med Ryssland.

Det visar en ny opinionsundersökning genomförd av den ukrainska tankesmedjan Janus Institute for Strategic Studies and Forecasts, opinionsinstitutet SOCIS Centre for Social and Marketing Research och publikationen Barometer of Public Opinion, som sammanställer och sprider opinionsdata.

Enligt undersökningen stödjer nu 55,7 procent av de tillfrågade en lösning genom kompromiss med medverkan av internationella ledare. Ytterligare 16,6 procent förespråkar en tillfällig frysning av kriget, med ett vapenstillestånd längs den nuvarande kontaktlinjen.

Foto: faksimil/socis.kiev.ua

Sammantaget innebär detta att över 70 procent av respondenterna är öppna för någon form av uppgörelse eller paus i stridigheterna.

Samtidigt vill 12,8 procent fortsätta kriget tills Ukrainas gränser från 1991 återställs, medan 8,6 procent uppger att de föredrar fortsatt kamp tills gränserna från den 23 februari 2022 – dagen innan den ryska invasionen inleddes – är återställda.

1,2 procent valde ett annat alternativ och 5 procent av de tillfrågade vägrade att svara eller kunde inte ta ställning.

Foto: faksimil/socis.kiev.ua

Undersökningen visar också att 57,6 procent anser att val bör hållas i Ukraina om fredsförhandlingar med Ryssland leder till ett tillfälligt upphörande av stridigheterna och ett slut på krigstillståndet.

Opinionsundersökningen genomfördes 6–11 juni 2025 och omfattade 2 000 respondenter i åldern 18 år och äldre som intervjuades personligen över hela Ukraina. Undersökningen inkluderade inte invånare i tillfälligt ockuperade områden eller i områden där aktiva strider pågick vid tidpunkten för datainsamlingen. Den statistiska felmarginalen anges till ±2,6 procent.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.