Internationella domstolen i Haag (ICJ) har fastslagit att Israels bosättningar på ockuperad palestinsk mark bryter mot internationell lag. Domstolen konstaterar att bosättningarna har expanderat och att Israel ”systematiskt misslyckats” med att förhindra våld mot palestinier på Västbanken, vilket liknar annektering och måste upphöra.
Beslutet är historiskt eftersom FN-domstolen aldrig tidigare yttrat sig i frågan, rapporterar bland andra Reuters. Utredningen har pågått sedan början av 2023 och omfattar Västbanken, östra Jerusalem och Gazaremsan, områden som Israel tog kontroll över under sexdagarskriget 1967. Israel hävdar att ägandet är en juridisk gråzon och har byggt bosättningar för att stärka sin kontroll.
Palestinska ledare ser beslutet som en seger. ”En seger för rättvisan,” säger Palestinas president Mahmud Abbas stab i ett uttalande och kallar domen ”historisk”. Utrikesministern, Varsen Aghabekian Shahin, säger att världens tyngsta juridiska instans nu presenterar en detaljerad analys över de många övertramp som Israel begår i de ockuperade områdena. ”En stor dag för Palestina, historiskt och juridiskt,” säger han till AFP.
Israeliska ledare rasande över brottsdomen
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och andra högt uppsatta ultrasionistiska politiker fördömer beslutet. Netanyahu insisterar på att bosättningarna är lagliga: ”Det judiska folket är inte erövrare i sitt eget land – inte i vår eviga huvudstad Jerusalem, inte i våra förfäders land i Judéen och Samarien. Inget falskt beslut i Haag ändrar denna historiska sanning”, skriver han på X.
Säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir kallar domen antisemitisk och förespråkar, tillsammans med ministerkollegan Bezalel Smotrich, en total annektering av Västbanken. Yuli Edelstein, ordförande för parlamentets utrikes- och försvarsutskott, rasar också och kallar domslutet ”ett skämt”. ”Ett avskyvärt beslut av domstolen i Haag som har kapats av islamister […] och som uppmuntrar terrorism”, skriver han på X.
Domslutet från FN-domstolen är tungt, men inte juridiskt bindande, vilket innebär att dess implementering och efterlevnad är osäker.