EU-kommissionen får hård kritik av Europeiska unionens domstol för att inte ha gett allmänheten tillräcklig insyn i de avtal om Covid-19-vacciner som ingåtts med läkemedelsföretag under coronakrisen. Ett beslut som har tagit nästan tre år att fatta.
Enligt domstolen misslyckades kommissionen med att visa hur avslöjandet av detaljer skulle skada vaccintillverkarnas kommersiella intressen.
Beslutet kommer blott en dag innan dagen omröstning i Europaparlamentet. En omröstning där Europeiska kommissionens nuvarande, och av oppositionen kritiserade, ordförande Ursula von der Leyen söker omval.
Redan i oktober 2021 begärde EU-parlamentariker tillgång till kontrakten som förhandlats fram av kommissionen för att få insikt i villkoren. Istället fick de endast se kraftigt redigerade versioner. Tilly Metz (Greens/EFA) är en av parlamentarikerna.
– Den här domen är viktig för framtiden, eftersom EU-kommissionen förväntas genomföra fler gemensamma upphandlingar inom områden som hälsa och eventuellt försvar, säger Tilly Metz, en av de parlamentsledamöter som lämnade in den ursprungliga begäran, menar hon.
Den hävdade Coronapandemin har lyft fram frågan om transparens kring förhandlingarna mellan EU och stora läkemedelsföretag. EU-kommissionen hade fått mandat av medlemsländerna att organisera den gemensamma upphandlingen av vacciner under pandemin och ledde förhandlingarna med tillverkarna.
Enligt domstolen gjorde den gemensamma upphandlingen det möjligt för EU att snabbt samla in 2,7 miljarder euro för att beställa mer än en miljard doser av vacciner till alla 27 medlemsländer.
Victory! Together with my @GreensEFA colleagues I won the case against the @EU_Commission.
@EUCourtPress confirmed that the EC did wrong in refusing access to some elements of the #Covid19 vaccine contracts signed with the pharma industry. pic.twitter.com/TKRVCWBGab— Tilly Metz MEP (@MetzTilly) July 17, 2024
Kommissionen vägrade tillgång till dokument
År 2021 begärde flera Europaparlamentariker fullständig tillgång till avtalen, men kommissionen tillät bara partiell tillgång till vissa kontrakt och dokument, vilka publicerades online i redigerade versioner. Kommissionen vägrade också att avslöja hur mycket den betalade för vaccindoserna, med hänvisning till att kontrakten var skyddade av sekretesskäl.
I ett skriftligt uttalande sade domstolen att ”kommissionen inte tog tillräcklig hänsyn till alla relevanta omständigheter för att korrekt väga de berörda intressena”.
För två år sedan kritiserade EU:s ombudsman kommissionen för ”misskötsel” i ett separat fall där en begäran om tillgång till textmeddelanden mellan von der Leyen och Pfizer-VD:n Albert Bourla avvisades.
Ombudsmannen Emily O’Reilly rekommenderade att kommissionen ”gör en mer omfattande sökning efter de relevanta meddelandena” efter att The New York Times avslöjat att von der Leyen och Bourla hade utbytt textmeddelanden och samtal om vaccininköp för EU-länder.
En journalist begärde sedan att få tillgång till textmeddelandena och andra dokument, men kommissionen tillhandahöll inga texter, med hänvisning till att inga register över sådana meddelanden hade bevarats.
Kommissionens tjänstemän hävdade att textmeddelanden är flyktiga och inte innehåller viktig information som skulle rättfärdiga deras inkludering i ett dokumenthanteringssystem.
– Den nya EU-kommissionen måste nu anpassa sin hantering av begärande om tillgång till handlingar så att den ligger i linje med dagens dom, kommenterar Tilly Metz beslutet.