Färgattack mot rysk ambassadör

publicerad 10 maj 2022
- av Jan Sundstedt
Sergey Andreyev attackerades med rödfärgad sirap.

När Rysslands ambassadör i Polen skulle uppmärksamma Segerdagen och besöka en kyrkogård för stupade sovjetiska soldater i Warszawa, blev han attackerad av upprörda demonstranter som kallade honom fascist och kastade röd färg i hans ansikte.

Den 9 maj firar Ryssland och ett flertal andra länder hur det nationalsocialistiska Tyskland besegrades under Andra världskriget och hedrar de soldater som stupade under striderna.

På grund av uppmaningar från polska myndigheter beslutade den ryske ambassadören Sergey Andreyev och hans stab att ställa in alla ceremonier förutom det traditionsenliga besöket till militärkyrkogården i staden.


Annonser:


Väl där möttes ambassadören av upprörda aktivister som skanderade att Andreyev är en fascist och mördare och man kastade även rödfärgad sirap på honom.

– Störningen av ceremonin under segerdagen och övriga attacker mot sovjetiska minnesmonument och kyrkogårdar bevisar vad som redan var uppenbart – att kursen har lagts i Väst för fascismens reinkarnation, hävdar Maria Zakharova från det ryska utrikesministeriet.

 

Ryssland fördömer händelserna som man menar utförts av ”nynazistiska huliganer” och kräver att Polen organiserar en ny ceremoni där man garanterar ambassadpersonalens säkerhet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.