Nyhetsbyrån AP publicerade nyligen en artikel där man citerade en anonym ”högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla” som påstod att Ryssland besköt Natolandet Polen med missiler.
Artikeln spreds snabbt vidare av tusentals medier runt om i världen som spekulerade i huruvida Ryssland nu bestämt sig för att angripa Nato militärt. Så var dock inte fallet – nyheten var falsk och AP tvingades snart radera den och “pudla”.
”En högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla säger att ryska robotar korsade gränsen till Natomedlemmen Polen och dödade två personer”, stod det att läsa i AP:s artikel som snart citerades av såväl svenska som internationella medier.
Nyheten var sprängstoff i nyhetssändningarna började man snabbt kalla in ”experter” för att diskutera om Putin nu har förklarat krig mot Nato eller om det handlade om ett misstag.
Fördömandena var många och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick snabbt ut i en videosändning och deklarerade att Ryssland var en terroriststat och att han vid många tillfällen varnat för att Ryssland inte kommer att nöja sig med att attackera Ukraina – utan att man också kommer att ge sig på andra länder.
– Att skjuta missiler mot Natokontrollerade områden… Det här är en rysk missilattack på den kollektiva säkerheten. Det är en betydande eskalering och vi måste agera, dundrade presidenten i sin monolog som även den snappades upp av massmedia och fick spridning globalt.
AP hade dock inte fog för sina påståenden och nyheten visade sig vara falsk. Efter bara ett drygt dygn raderade man sin artikel och ersatte denna med en text där man medger att rapporteringen var inkorrekt – och att det med största sannolikhet var Ukraina som avfyrade missilen som dödade två polacker.
”Associated Press rapporterade felaktigt, baserat på information från en högt uppsatt amerikansk underrättelsetjänsteman som talade på villkor av anonymitet, att ryska missiler hade korsat in i Polen och dödat två personer. Efterföljande rapportering visade att missilerna var rysktillverkade och troligen avfyrade av Ukraina som försvar mot en rysk attack”, står det numera att läsa.
Washington Post har också granskat den falska nyheten som ledde till global panik och konstaterar att även stora medier som AP verkar ha svårt att värdera källuppgifter och att anonyma uttalanden och påståenden speglas som etablerade fakta.
Man konstaterar också att många medier som ”snappade upp” AP:s falska nyhet svävade iväg ännu mer än vad nyhetsbyrån gjorde med ännu mer tvärsäkra, laddade och sensationalistiska rubriksättningar om den påstådda ryska attacken och därigenom bidrog till den paniska stämningen.