Meta har blivit stämda av en grupp kenyanska innehållsmoderatorer som uppger att de dagligen tvingades granska material med mord, tidelag och sexuella övergrepp mot barn för techjättens räkning.
Moderatorerna arbetade åtta till tio timmar om dagen hos outsourcingföretaget Samasource Kenya, som hade kontrakt med Meta för att granska innehåll på Facebook.
I stämningsansökan vittnar över 180 anställda om slavliknande förhållanden. De beskriver hur de arbetade under starka lampor, ständigt matade med innehåll att granska, samtidigt som deras arbetsrutiner övervakades noggrant, rapporterar The Guardian.
Anställda vittnar om att de tvingades titta på upp till 1500 filmklipp per dag och endast hade 50 sekunder på sig att granska varje klipp. Om de överskred tiden riskerade de att få underkänt av arbetsgivaren. Innehållet som granskades beskrivs som grovt och inkluderade mord, nekrofili, våldtäkter, tidelag och sexuella övergrepp mot barn. Flera moderatorer ska ha svimmat, kräkts eller sprungit iväg från sina skrivbord på grund av det traumatiserande materialet.
Mer än 140 anställda vid företaget ska ha diagnostiserats med svår posttraumatisk stress, generaliserat ångestsyndrom och depression, enligt dr Ian Kanyanya, chef för mentalhälsovårdstjänster vid Kenyatta National Hospital i Nairobi, som arbetat med fallet.
”Ett farligt arbete”
Omkring 40 av dessa personer ska ha utvecklat missbruk av alkohol och droger. Vissa har brutit upp sina äktenskap, bland annat på grund av förlorad lust till sexuell intimitet. Andra har tappat kontakten med sina familjer efter att ha granskat innehåll från terroristgrupper, vilket gjort dem rädda för att bli måltavlor.
De anställda ska ha fått åtta gånger mindre betalt än innehållsmoderatorer i USA.
– Bevisen är obestridliga: att moderera Facebook är ett farligt arbete som orsakar livslång PTSD hos nästan alla som modererar det, säger Martha Dark, grundare och verkställande direktör för Foxglove, en brittisk ideell organisation som har stöttat rättsfallet.
Meta har beslutat att avsluta sitt samarbete med det kenyanska företaget men har valt att inte kommentera rättsfallet.