Ex-presidenten: ”USA och Storbritannien bär skuld för kriget i Ukraina”

Kriget i Ukraina

publicerad 1 februari 2024
- av Isac Boman
Vaclav Klaus menar att kriget hade kunnat undvikas och manar till förhandlingar.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina är resultatet av strategiska ”misstag” som begåtts av USA och Storbritannien, det menar Tjeckiens tidigare president och premiärminister Vaclav Klaus.

– Detta krig startade den 4 april 2008, deklarerade han under ett tal, och hänvisade till Nato-toppmötet i Bukarest där USA och Storbritannien lyckades övertala militäralliansens övriga medlemsländer att stötta Ukrainas och Georgiens ”strävan efter medlemskap”.

Talet genomfördes vid World Economic Forum i Davos tidigare i januari, men publicerades först förra veckan. Klaus kallade kriget en ”tragisk historisk händelse” som ”kunde och borde ha undvikits” om Nato-länderna agerat på annat sätt.

– Vi får inte glömma dess historiska sammanhang. Detta krig startade den 4 april 2008. Den dagen, vid Natos toppmöte i Bukarest, fattades beslutet att låta Ukraina och Georgien bli medlemmar i Nato. Jag var närvarande vid detta evenemang, jag satt där och jag visste redan där att det som hände var ett tragiskt misstag. Jag försökte argumentera emot det, förklarade han.

Han pekar på att beslutet drevs igenom av USA och Storbritanniens dåvarande ledare George W Bush och Gordon Brown – trots att majoriteten av de deltagande medlemsländerna, bland annat Tyskland och Frankrike, egentligen var emot att Ukraina och Georgien skulle närma sig Nato.

– Jag måste erkänna att jag kände mig mycket deprimerad där. Många av de närvarande presidenterna och premiärministrarna var oansvarigt tysta under den mycket långa kvällen. Det är också välkänt att USA:s ambassadör i Moskva, W. Burns, vid den tidpunkten varnade den amerikanska regeringen för att detta innebar att alla de så kallade “röda linjerna” för Ryssland skulle överskridas.

Ett splittrat land

Den tidigare toppolitikern argumenterade vidare för att väst och Natoländerna inte förstod hur den ukrainska statsbildningen fungerade och beskrev landet som ”en misslyckad och oavslutad övergång från kommunism till parlamentarisk demokrati och marknadsekonomi”. Han pekade också på att Ukraina är mycket splittrat – såväl etniskt som politiskt, och att det finns extrema skillnader mellan landets nordvästra och sydöstra delar.

Han påpekade även att det pågått ett inbördeskrig sedan 2014, då den USA-stödda statskuppen genomfördes i landet. Regionerna Donetsk och Lugansk vägrade då acceptera den nya regeringens legitimitet och utropade sig istället självständiga – en utveckling han menar att de flesta med insyn kunnat förutspå.

Enligt Klaus var Moskvas intention heller aldrig att ockupera Ukraina när invasionen inleddes – utan syftet var just att med militära medel hindra landet från att gå med i Nato. Det ska också ha varit därför man gick in i landet med så få trupper.

Han avslutade sitt tal med att argumentera för att samtliga parter i kriget – inklusive USA och EU, har ”räknat fel” och att det inte finns något slut i sikte på konflikten.

– Mitt blygsamma råd är att börja förhandla, och inte bara mellan Ryssland och Ukraina.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!