Ex-premiärministern om Itavia-kraschen: “Frankrike sköt ner planet”

publicerad 6 september 2023
- av Isac Boman
Giuliano Amato och ett flygplan av modellen McDonnell Douglas DC-9.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en intervju med Rombaserade tidningen Repubblica som publicerades i helgen menar Italiens tidigare premiärminister Giuliano Amato att franska flygvapnet sköt ner Itavia Flight 870 på väg från Bologna till Palermo år 1980 och som dödade samtliga 81 personer ombord.

Det egentliga målet för den avfyrade missilen uppger han var Libyens dåvarande ledare Muammar al-Gaddafi och det militärflygplan som han skulle ha färdats i.

Kraschen över Medelhavet den 27 juni 1980 har varit föremål för otaliga spekulationer om huruvida planet störtade på grund av en olycka eller en medveten attack.

– En plan hade lanserats för att skjuta ner planet som Gaddafi flög i, hävdar Amato och förklarar vidare att den libyske ledaren lyckades undvika fällan eftersom han varnades av den italienske vänsterpolitikern och sedermera premiärministern Bettino Craxi.

Han konstaterar att fyra decennier har passerat sedan den blodiga kraschen, men att offren fortfarande väntar på upprättelse.

– Varför fortsätta att gömma undan sanningen? Tiden har kommit för att sprida ljus över denna fruktansvärda statshemlighet. Macron borde göra det och Nato borde göra det.

Amato menar vidare att det franska politiska ledarskapet fortfarande ”tyngs av skam” och har en chans att tvätta bort denna genom att berätta vad som egentligen hände.

Italiens nuvarande premiärminister Giorgia Meloni har kommenterat utspelet och sagt att ”det förtjänar uppmärksamhet” – men har också uppmanat Amato att presentera faktiska bevis som stödjer hans påståenden.

Muammar Gaddafi dödades istället den 20 oktober 2011 då han lynchades av USA-stödda rebeller under exceptionellt grova former, något som den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton var mycket upprymd över.

– Vi kom, vi såg, han dog, skrattade Clinton i en intervju med CBS News.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!