Inför sommarens EU-val har företrädare för olika socialdemokratiska partier runtom i Europa skrivit under en gemensam deklaration där man förbinder sig att inte samarbeta med partier man själva klassificerar som ”högerextrema”.
– Det är en tydlig moralisk ståndpunkt från socialdemokratin i Europa, säger Magdalena Andersson (S), till TT.
Hon hävdar att man inte tänker samarbeta ”med partier som bygger sin ideologi på att göra skillnad på människor och människor eftersom det i grunden är en odemokratisk tanke”.
– Det finns två högerextrema partigrupper i Europaparlamentet och Sverigedemokraterna tillhör en av dem. Den socialdemokratiska partigruppen kommer inte att samarbeta med någon av dem, fortsätter hon.
Enligt Andersson är deklarationen att betrakta som en symbolhandling för att tydligt markera och ta avstånd från nationalistiska partier inom EU, och hon hoppas att borgerliga partier väljer att göra samma typ av ställningstaganden.
– Vi gör inte det här för att fånga upp socialdemokratiska partier. Det är vår socialdemokratiska rörelse som gör det här och vi vill gärna att både de liberala och högerpartierna i Europa gör detsamma.
Vägrade hälsa på SD-politiker
Svenska Socialdemokraterna har länge fått hård kritik för sin totala vägran att samarbeta med Sverigedemokraterna, oavsett vilken fråga det handlar om. Bedömare har pekat på att beslutet dels är strategiskt osmart, eftersom det begränsar S möjligheter att driva igenom sin politik, men också att det riskerar att få S att framstå som ett oseriöst och ”barnsligt” parti som tycks vara mer intresserade av att signalera att man tar avstånd från SD än att faktiskt fokusera på politiska sakfrågor.
När Sverigedemokraterna först kom in riksdagen 2010 rapporterades det om omfattande mobbning och utfrysning från andra partiers ledamöter, där företrädare för vissa partier till och med vägrade att hälsa på eller skaka hand med SD-politikerna när de möttes.
– Jag har inte gjort det sedan den dagen jag klev in i riksdagen. Jag har inte skakat hand med Sverigedemokraternas ledamöter eller sagt ’Herr talman’ till Björn Söder, deklarerade exempelvis V-ledamoten Daniel Riazat 2016.