Europaparlamentarikern: “EU-regeringar spionerar på journalister och motståndare”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 1 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Sophie in 't Veld EU
EU-parlamentarikern Sophie in 't Veld (D66).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU:s regeringar övervakar och kartlägger kommunikation mellan journalister “utan åtgärd och utan tillsyn”, hävdar den nederländska parlamentsledamoten Sophie in ‘t Veld (Demokraterna 66).

Europaparlamentarikern svarade på anklagelser om att ett antal EU-stater planterat skadlig programvara och spionkod på ett flertal ryska journalisters telefoner.

Det var i samband med en intervju med den brittiska liberala tidningen The Guardian, som Sophie in ‘t Veld uttryckte dessa påståenden riktade mot några av unionens medlemsstater.

Galina Timchenko, erfaren redaktör och medgrundare av den oppositionella ryska nyhetssajten Meduza, bekräftade för The Guardian att hennes telefon har avlyssnats med hjälp av israeliskutvecklad så kallad “Pegasus”-malware.

Detta ska bland annat ha skett under ett möte med andra ryska journalister i Berlin tidigare i år. En utredning av University of Toronto och Access Now kom fram till att minst en EU-stat ligger bakom hackningen av Timchenkos telefon.

Europeisk säkerhetstjänst pekas ut

Timchenko bor och verkar för närvarande i Lettland, där regeringen förnekat all inblandning och tyska myndigheter har hittills vägrat att kommentera uppgifterna. Båda länderna sägs dock ha tillgång till Pegasus-mjukvaran. En mjukvara som utvecklats av det israeliska företaget NSO – ett företag svartlistat av bland annat USA.

– Det är troligt att hackningen utfördes av någon europeisk säkerhetstjänst. Vi vet inte om det var Lettland eller något annat land, men vi har större (närvaro) i Lettland, kommenterade Meduzas chefredaktör Ivan Kolpakov uppgifterna.

Jämförs med Stasis metoder

Enligt en rapport som sammanställts av Sophie in ‘t Veld, har exempelvis regeringarna i Polen, Ungern, Grekland och Spanien alla använt Pegasus för att kartlägga politiska motståndare.

– Folk har ofta sagt att hela den här spionprogramhistorien kan jämföras med den europeiska versionen av Watergate. Så är det inte. Det är mer som “De andras liv“, konstaterade hon med hänvisning till en tysk film som skildrar östtyska Stasis omfattande övervakning av dess medborgare.

– Jag säger inte att Europa redan är på väg in i totalitarism, men det här är totalitära metoder. Om det är sant att den lettiska regeringen eller andra europeiska stater gjorde detta, så finns det inget sätt att ta reda på det. Det finns inget rättsmedel och ingen tillsyn.

Minst 50 000 har övervakats

Spionprogrammet Pegasus kan installeras på en mobiltelefon med eller utan att användaren klickar på en falsk länk. När Pegasus väl har installerats ger det hackaren möjlighet att läsa meddelanden, titta igenom foton, spåra personens plats och till och med slå på kameran och mikrofonen utan att telefonens ägare vet om det.

Enligt en sammanställning av NSO:s kunder som läckte ut 2021 har mer än 50 000 politiker, journalister, aktivister och näringslivsföreträdare övervakats med hjälp av det israeliska sabotageprogrammet.

– EU-regeringar använder programvaran för politiska syften, precis som odemokratiska regeringar gör. I vissa undantagsfall kan användningen av spionprogram vara legitim … poängen är att vi inte har något sätt att veta om användningen är proportionerlig och legitim, sammanfattade Sophie in ‘t Veld.

Sophia Helena "Sophie" in 't Veld

Nederländsk politiker och sedan EU-valet 2004 europaparlamentariker för partiet D66. När hon 2004 blev invald var hon D66:s enda representant i EU-parlamentet men blev vid valet 2014 delegationsledare för partiets fyra Europaparlamentariker.

Sophie in 't Veld är vice ordförande för ALDE-gruppen och ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE). Hon är även ersättare i ekonomiutskottet (ECON) och jämställdhetsutskottet (FEMM), samt vice ordförande i Europaparlamentets HBTQ-grupp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!