Etiopien valde i veckan att sluta fred med grannlandet Eritrea och kommer att lämna över omtvistade områden till Eritrea.
Mellan 1998 och 2000 låg Etiopien och Eritrea i öppet krig med varandra. Eritrea var de som enligt en domstol i Haag inledde kriget genom att invadera Etiopien. Kriget varade i två år och Etiopien ockuperade vid ett tillfälle så mycket som en fjärdedel av Eritreas landyta. Kriget uppskattas ha bragt hundratusentals eritreaner och etiopier livet och gjorde över en halv miljon eritreaner hemlösa.
I veckan valde Etiopien att skriva under det fredsavtal, kallat Alger-fördraget, som båda parterna kom överens om 2000 och formellt avslutade det blodiga kriget mellan länderna. Fredsavtalet gick ut på att båda länderna skulle acceptera utgången av en dom från en gränskommission i Haag. Det dröjde två år innan gränskommissionen i Haag beslutade att den omtvistade gränsstaden Badme, och närliggande områden, ska tillhöra Eritrea, vilket fick Etiopien att bryta det tidigare fredsavtalet.
Men nu, snart 20 år efter krigets slut, har Etiopien till slut accepterat beslutet och sluter formell fred med grannlandet Eritrea. Detta innebär att Etiopien är skyldiga att dra tillbaka de trupper som ockuperar Badme och närliggande områden. Beslutet att sluta fred fattades av Etiopiens nytillträdde premiärminister Abiy Ahmed, som gick till val på att sluta fred med Eritrea, rapporterar BBC.