Brittisk kritikstorm mot nakenundervisning i tv riktad mot unga

publicerad 20 april 2023
- av Jan Sundstedt
Naked Education England
Deltagarexempel i Naked Education.

Brittiska Channel 4:s nya satsning “Naked Education” hade den gångna veckan premiär i England. 14- till 16-åringar ges sexualundervisning samtidigt som programmet lyfter fram olika kroppstyper i en förment motreaktion mot porr och de kroppsideal man menar sprids därifrån. Kritiken från allmänheten har samtidigt varit mycket hård mot programmet.

Att döma av programledarnas beskrivning av “Naked Education“, får ungdomarna beskåda “nakna vanliga män och kvinnor” live i en studio samtidigt som det spelas in.

Programmet ska ha anmälts närmare 1 000 gånger till den brittiska motsvarigheten till Post- och Telestyrelsen, Ofcom, som svarat att de avser att se över om de ska starta en utredning, enligt branschorganet Variety. Kritiken mot programmet består av en mylla av mer eller mindre balanserad karaktär. Alltifrån känsloladdade ord som “perverst”, “barnmisshandel” och “pedofili” till av något mer sansat slag.

Hur kunde Channel 4 tro att det här skulle vara lämpligt är bortom mitt förstånd. Vuxna som strippar framför barn är inte hur ansvarsfull sexualundervisning går till, säger bland annat parlamentsledamoten Jonathan Gullis som kommenterar programmet i tabloiden The Sun:

Channel 4:s programchef Ian Katz har bemött kritiken som riktats mot programmet med att det bland annat “motverkar farliga myter”.

Den som påstår att programmet främjar pedofili eller är för övergrepp mot barn har förmodligen inte sett det. Programmet motverkar farliga myter och felaktiga bilder som tonåringar bombarderas med genom att exponera dem för riktiga, normala kroppar och engagera (ungdomarna) i en öppen, säker konversation (kring ämnet), säger han.

Programledarna Dr Alex George, Yinka Bokinni och Anna Richardson har även de bemött kritiken och menar att den är kraftigt överdriven och missvisande. Alex George, som arbetar som läkare på en akutmottagning, menar att programmet kan bidra till att förbättra den mentala hälsan hos ungdomar som är fixerade vid sin kroppsuppfattning.

För att åstadkomma en verklig förändring i världen behöver man få fartyg att gunga. Om det innebär att man gör vissa människor upprörda, så att vi inte fortsätter på den här förfärliga banan av psykisk ohälsa, så får det vara så, kommenterar Dr. Alex George kritiken.

“Naked Education” har än så länge inget svensk premiärdatum.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!