Egyptisk satiriker stoppas av tv-kanal

publicerad 3 november 2013

Den välkände egyptiske komikern, satirikern och tv-programledaren Bassem Youssef har fått sitt program stoppat. Anledningen var att han i förra veckan ”häcklat” den egyptiske arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi.

Bassem Youssef beskrivs av många som Egyptens svar på Jon Stewart, en prisbelönad politisk satiriker och komiker bosatt i USA. Stewart har gjort succé med The Daily Show på Comedy Central. Succé har även Bassem Youssef gjort med programmet El-Bernameg på den privatägda egyptiska tv-kanalen CBC.

När programmet hade säsongspremiär förra veckan skämtade Youssef friskt om kulturen kring den egyptiska arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi. Någonting som inte gjorde tv-kanalen CBC nöjda. Det slutade med att programmet lades ner.

”CBC:s styrelse avvisar delar av innehållet i avsnittet ur El-Bernameg eftersom det innehåller förolämpningar mot flera egyptiska nationalistiska personer”, hette det i ett uttalande som tv-kanalen publicerat, enligt Global Post.

Flera människor anser att Bassem Youssef ger röst åt de i Egypten som varken stödjer muslimska brödraskapets ”totalitära islamism” eller militärens nuvarande styre i Egypten, utan vill hitta en tredje väg ur den politiska kris som drabbat landet efter militärkuppen i somras.

I våras blev Youssef anhållen efter att i sitt tv-program skämtat friskt om Egyptens dåvarande president Muhammed Mursi, som är ledare för det muslimska brödraskapet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.