Donetsk: 16 döda efter ukrainsk raketattack

Kriget i Ukraina

publicerad 14 mars 2022
- av Redaktionen
Förödelse i Donetsk efter attacken.

Enligt Folkrepubliken Donetsks hälsoministerium har minst 16 personer dödats och ytterligare 23 skadats efter att en ukrainsk missil under måndagen skjutits ner och landat i staden Donetsk. Filmklipp som visar döda och lemlästade kroppar sprids nu på sociala medier.

Enligt nuvarande information klockan 12:48 så har 16 dödsfall rapporterats”, skriver hälsoministeriet på Telegram.

Filmklipp och bilder har publicerats under måndagen som visar döda och svårt sargade kroppar samt förstörda byggnader och fordon och hur räddningstjänst arbetar för att släcka bränder orsakade av missilen.

Flera filmklipp som visar förödelsen förekommer på Telegram.

OBS! Varning för att filmen innehåller extremt starka och obehagliga bilder på dödade människor.

Enligt Denis Pushilin, ledare för folkrepubliken stod människor och väntade i i kön till en bankomat samt vid en busshållplats när delar från en ukrainsk tochka-missil landade i stadskärnan.

– Det är barn bland dödsoffren, berättar han för Rossiya 24 samtidigt som han säger att han är övertygad om att betydligt fler människor hade dödats om missilen inte skjutits ner.

Missilen ska också ha orsakat betydande skada på bostadshus i staden. Enligt Pushilin var missilens egentliga mål stadens administrativa centrum. Initialt rapporterade myndigheter i Donetsk om minst 20 döda – men dessa siffror har alltså reviderats under dagen. Representanter för Donetsk har också deklarerat att man betraktar angreppet som en terroristattack och att man är övertygade om att intentionen varit att döda även civila.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.