Demonstranter sköts ner i Egypten

I samband med att Egypten firade att det var 40 år sedan landet utförde en attack under mot Israel, under Oktoberkriget, drabbade polis- och säkerhetsstyrkor samman med demonstranter runt om landet.

publicerad 7 oktober 2013

RT.com rapporterar att minst 50 människor bekräftats ha omkommit under söndagens sammandrabbningar. Totalt ska omkring 200 personer ha skadats.

I början framkom det att minst 26 av de omkomna var anhängare till radikala Muslimska brödraskapet och den förre presidenten Muhammad Mursi, som i somras blev avpolletterad från presidentposten genom en militärkupp.

Jagades längs Nilen
Polisen sköt med tårgas, och i vissa fall med skarpa kulor, mot de stenkastande demonstranterna. Flera demonstranter fick hoppa i vattnet i Nilen efter att polisen tagit upp jakten på dem.

– Polisen jagade demonstranterna och slog dem innan de grep dem, berättade ett vittne för AFP.

Alla vägar till det stora Tahrirtorget i Egyptens huvudstad Kairo hade stängts av militären. Mursianhängarnas mål var att inta Tahrirtorget, någonting som misslyckades efter att militären öppnat eld med tårgas mot demonstranternas kravaller.

”Agenter för främmande makt”
Den sittande presidenten Adli Mansurs talesman hade varnat Muslimska brödraskapet inför söndagen att militären skulle slå ner deras uppror.

 Demonstranterna kommer att betraktas som agenter för en främmande makt.

Sammanlagt greps 423 personer i Kairo och Giza under söndagen.

 

 

Läs även:
Muslimska brödraskapet förbjuds
Dödliga sammandrabbningar i Egypten
Bombattentat mot Egyptens inrikesminister
Över 30 kyrkor nerbrända i Egypten
Undantagstillstånd utlyst i Egypten
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.