Danmark avlivar 14 miljoner minkar

publicerad 5 november 2020
- av Markus Andersson
Samtlida danska minkar avlivas.

Samtliga Danmarks omkring 14 miljoner minkar kommer att avlivas. Detta efter att tolv danskar påståtts ha smittats av en variant av coronaviruset som muterat hos minkarna.

Den danska regeringen oroar sig alltså för att minkarna kan leda till en ny pandemi och därför ska alla 1000 danska minkgårdar avliva alla sina djur och branschen läggas ner. Sammanlagt förväntas 6000 människor förlora sina arbeten.

Danmarks Handels- och industriminister Simon Kollerup hävdar att den danska regeringen kommer att ge ekonomisk kompensation till de drabbade för att täcka bortfall på grund av förlorad omsättning och fasta kostnader. Även veterinärer, foderförsäljare och pälsföretag kommer att få ersättning, skriver Bloomberg.


Annonser:


I praktiken blir det ändå så att minkuppfödning nu omöjliggörs i Danmark och om liknande beslut fattas även i andra länder kan det innebär ett globalt slut för minkindustrin. Hur många djur som i så fall måste avlivas på kort tid är oklart.

Den danske statsministern Mette Frederiksen menar att det drastiska beslutet är nödvändigt och att man är rädda för att ett muterat coronavirus snabbt kan sprida sig utanför Danmark.

– Det kan få förödande konsekvenser för hela världen. Ett muterat virus riskerar att sprida sig till andra länder, sa Frederiksen.

Även den danske statsepidemiologen Kare Molbak hävdar att det finns en risk för en ny pandemi som denna gång startar i Danmark. Han oroar sig också för att det påstådda muterade viruset kan göra så att ett eventuellt vaccin mot coronaviruset inte fungerar.

Coronaviruset ska ha påträffats på 217 av 1139 danska minkfarmar. Exakt hur och varför så många minkar ska ha smittats av viruset framgår dock inte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.