Coronavaccin kan bli obligatoriskt i Australien

publicerad 20 augusti 2020
- av Isac Boman
Australiens premiärminister Scott Morrison.

Australiens premiärminister deklarerade i radio att ett kommande coronavaccin ska bli så obligatoriskt för medborgarna som det bara är möjligt. Efter massiv kritik hävdade premiärministern sedermera att vaccinationer istället ska uppmuntras kraftigt, men att det inte går att ”hålla fast någon och tvinga dem att ta vaccinet”.

Premiärminister Scott Morrison är en stark anhängare av massvaccinationer och gick nyligen ut och konstaterade att man har som målsättning att vaccinera 95 procent av befolkningen och att vaccinationerna ska göras så tvingande som lagen möjliggör.

– Vi pratar om en pandemi som har förstört den globala ekonomin och som har tagit livet på hundratusentals människor runt om i världen och över 430 australier. Så ni förstår, vi måste ta till det mest långtgående och omfattande svaret för att få tillbaka Australien till det normala, sade premiärministern.


Annonser:


Snabbt inkom hård kritik som ifrågasatte om den australiska regimen verkligen har rätt att tvinga på befolkningen vaccinationer, och kort därefter förändrades också Morrisons retorik.

– Vi kan inte hålla fast någon och tvinga dem att ta vaccinet, sade han sedan i en radiointervju.

Även australiska myndigheter har hintat åt att vaccinet kan komma att bli obligatoriskt, men kanske inte inledningsvis. Istället hoppas man att människor ska ta sitt ansvar och själva välja att vaccinera sig och inse det påstådda allvaret.

Man pekar också på vikten av att vaccinet som släpps fungerar väl och är säkert när det sedan kommer att delas ut gratis till befolkningen i Australien.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.