Clintonkampanj betalade techbolag – för att spionera på Donald Trump

publicerad 16 februari 2022
- av Markus Andersson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Advokater som arbetade för Hillary Clintons presidentkampanj 2016 anklagas för att ha betalat en IT-firma för att ”infiltrera” dataservrar i Trump Tower – i syfte att kunna koppla Donald Trump till Ryssland, visar en rapport.

Ett rättsligt yrkande har lämnats in till domstol under fredagen av åklagaren John Durham från det amerikanska Justitiedepartementet som just nu utreder ursprunget och bakgrunden till Russiagate – alltså konspirationsteorin att den ryska regeringen genom utpressning ska ha tagit kontroll över den dåvarande presidenten Donald Trump och hans styre.

Den nya rapporten vittnar om att Michael Sussmann – tidigare advokat för Hillary Clintons valkampanj och partner vid advokatfirman Perkins Coie – ljög när han två månader innan valet 2016 hävdade att han inte alls arbetade för Clinton när han delade med sig av påstått komprometterande dokument till FBI. Sussmann har tidigare under ed i domstol hävdat att han inte alls har ljugit för den federala polisen.

I den nya rapporten menar åklagaren Durham att Sussmann i själva verket visst arbetade för Hillary Clintons kampanj, samt även med chefen för en icke namngiven IT-firma, när han till FBI delade med sig av dokument och uppgifter om Trumps påstådda Rysslandskopplingar, dessa påstods visa en koppling och en ”hemlig kommunikationskanal” mellan Trumps organisation och Rysslandsbaserade Alfa Bank.

En genomgång visar att Sussmann fakturerat Clintons valkampanj för sitt ”arbete” med att ta fram Rysslandskopplingarna och att ett flertal personer lagt mycket tid och resurser på att göra anklagelserna mot Trump trovärdiga.

Michael Sussmann. Foto: faksimil/Youtube

I rapporten menar åklagaren även att chefen för IT-firman som samarbetat med Sussmann missbrukat sin tillgång till icke offentlig information och också bett forskare vid ett amerikanskt universitet att hjälpa till att skapa ett narrativ som kopplar ihop Trump med Ryssland.

Många vänsterliberala medier i USA hävdade snabbt att Trumps påstådda kopplingar till Alfa Bank var ”bevis” på ett hemligt samarbete mellan presidenten och Ryssland. FBI kunde dock konstatera att servern som pekades ut som den hemliga kommunikationskanalen sköttes av en reklambyrå som använde den bland annat för att skicka ut erbjudanden och reklam om Trumps hotell till olika aktörer.

Åklagaren menar vidare att den ej namngivne it-chefen ska ha samlat in internettraffik från Trump Tower, Trumps privata bostad och Vita huset och sedan sökt igenom denna för att försöka hitta skadlig och komprometterande information om den förre presidenten.

2017 ska Clinton-advokaten Michael Sussmann sedan ha använt informationen för att konstruera anklagelser om Trumps påstådda Rysslandskopplingar och sedan gett dessa till en annan amerikansk myndighet. Något faktiskt stöd för anklagelserna har aldrig funnits, menar åklagaren.

– Detta är en skandal av större storlek och magnitud än Watergate och de som var inblandade och kände till spionoperationen borde ställas inför rätta, kommenterar Donald Trump. Han menar vidare att åklagarens fynd är ett tydligt bevis på att Hillary Clintons kampanj betalat människor för att spionera på honom i syfte att fabricera anklagelser om kopplingar till Ryssland.

Hillary Clinton har valt att ännu inte kommentera uppgifterna. Michael Sussmann har tidigare hävdat att han inte begått något brott och att anklagelserna mot honom saknar grund. Liknande förklaringar har den utpekade it-chefen gett och även hävdat att han inte kände till Sussmanns kopplingar till Hillary Clinton.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!