Bradley Manning kan få Nobels fredspris

publicerad 18 mars 2013

Den amerikanske armésoldaten Bradley Manning har nominerats till Nobels fredspris av Piratpartiets två ledamöter i Europaparlamentet, Christian Engström och Amelia Andersdotter.

I maj 2010 arresterades han i Irak, misstänkt för att ha överlämnat hemliga handlingar till Wikileaks.

Manning står nu inför rätta i USA efter att ha läckt information om krigen i Irak och Afghanistan samt amerikanska ambassadtelegram till Wikileaks. Fredsprisnomineringen har även undertecknats av den isländska alltingsledamoten Birgitta Jónsdóttir och den tunisiske internetaktivisten och ex-ministern Slim Amamou.


Annonser:


Christian Engström säger:

”Bradley Manning har gjort en genuint demokratisk gärning. Han har visat vanligt folk vad som sker i de krig som våra ledare för i vårt namn. Och han har avslöjat att våra politiker i verkligheten driver en annan politik än den de gått till val på och fått demokratiskt mandat för.”
Amelia Andersdotter säger:

”Manning visar ett civilkurage som är allt för sällsynt. Efter att den norska nobelkommittén under flera år delat ut fredspriset till politiska ledare vars insatser för freden kan ifrågasättas, så är det dags att man ger priset till en verklig hjälte.”

I år är han en av 231 kandidater som har nominerats till Nobels fredspris, enligt norska Nobelkommittén. 43 av de nominerade är organisationer, resten är privatpersoner. Utöver Manning är bland annat Bill Clinton, Helmuth Kohl och Julia Tymosjenko nominerade till priset.

Bland det mest graverande materialet som Bradley Manning läckte till Wikileaks som sedan publicerades, är en video som visar hur en amerikansk stridshelikopter i Bagdad skjuter ihjäl tolv människor som misstänks bära vapen. I själva verket var de journalister med kameror. Senare skjuter amerikanerna också sönder en minibuss med obeväpnade barn och vuxna.

Se den oredigerade versionen här:
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.