MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 13 januari 2025

måndag 13 januari 2025

Biden-administrationen saboterar Trumps gränsmur

Presidentvalet i USA

publicerad 15 december 2024
– av Isac Boman
Biden-administrationens agerande beskrivs som en "skymf mot folkets vilja".

Bara veckor innan Donald Trump tillträder som president har den avgående Biden-administrationen börjat sälja av byggnadsmaterial avsett för uppförandet av en gränsmur mot Mexiko.

Agerandet har väckt stor ilska och frustration bland de som vill säkra USA:s gränser, och många menar att Biden och hans regering av allt att döma tycks göra allt man kan för att säkerställa att den illegala massinvandringen fortsätter.

Filmklipp, som blivit virala på sociala medier, visar hur Biden-administrationen använder sina sista veckor vid makten för att transportera en enorm mängd gränsmursmaterial bort från den södra gränsen, för att sedan sälja denna till högstbjudande på en statlig auktion.

Agerandet beskrivs i Daily Wire som ”ett uppenbart försök att hindra den tillträdande presidenten Donald Trumps ansträngningar att säkra gränsen”.

Ännu oanvända delar av muren har transporterats på på lastbilsflak från gränsen söder om Tucson, Arizona, och enligt uppgifter ”är målet att flytta allt från gränsen innan jul”.

Trump klargjorde under sin kampanj att han avser att slutföra byggandet av gränsmuren och använda sig av det material som legat orört vid gränsen sedan president Joe Biden tillträdde 2021. Om materialet forslas bort och säljs ut kommer det sannolikt också att försena Trumps vallöften avsevärt.

”Skymf mot folkets vilja”

Den statliga entreprenören, DP Trucking LLC, transporterar murbitarna norrut till Pinal Airpark i Marana, Arizona, där de auktioneras ut via GovPlanet, en marknadsplats för auktioner av överskottsutrustning för amerikanska myndigheter.

– De började bara ta all den vägg som inte användes, som fortfarande är helt bra och användbar, och de började ta den norrut. De drar bort allt från gränsen, berättar en källa.

Den republikanske kongressledamoten Eli Crane är mycket kritisk till agerandet, och menar att det handlar om att motarbeta Trump innan han flyttar in i Vita huset.

– Varför skulle de vilja se president Trump lyckas med en politik som de aggressivt saboterat? När Trump kommer tillbaka och vill börja bygga gränsmuren på nytt kommer hela finansieringskampen att utspelas igen. Det är deras spel. Han kommer att behöva kämpa för det här – igen.

– Det amerikanska folket gav president Trump ett mandat i november, vilket inkluderade genomförandet av hans planer på att säkra gränsen. Varje sista försök att hindra detta mandat från Biden-administrationens sida skulle vara en direkt skymf mot folkets vilja, fortsätter han.

Ron Paul ratar Rubio som utrikesminister: ”Auktoritär och farlig”

Donald Trumps USA

publicerad 15 november 2024
– av Isac Boman
Ron Paul är ingen anhängare av Marco Rubio.

Donald Trump har nominerat Floridasenatorn Marco Rubio till utrikesminister – och den libertarianske profilen Ron Paul är allt annat än nöjd över valet.

– Vi blev lite bekymrade över detta tillkännagivande… Rubio, han är en av dem som inte finns på vår favoritlista. Han skulle kunna bli utrikesminister och jag tror inte att det skulle vara bra för landet, förklarar Paul som själv under många år representerat Texas i kongressen, i en intervju i veckan.

– Det finns två olika typer av människor i världen som jag ser det om jag förenklar. Det finns de auktoritära och de människor som vill följa frivillighet och fredliga medel och jag skulle sätta honom i kategorin för auktoritarism baserat på hur han själv har uttryckt sig.

Paul menar att att Rubio inte är auktoritär på ett personligt plan som att han skulle vara hotfull eller våldsam mot andra – utan påpekar att auktoritära personer inom politiken är mycket farligare än inom det vanliga samhället.

– De är mycket mycket mer dödliga. De har makt och de kan göra saker, de kan förändra världen och särskilt som utrikesminister kan de skapa förutsättningar för en konflikt som blir mycket verklig och mycket farlig, varnar han.

Lojal Israelvän

Paul förespråkar själv sedan länge en icke interventionistisk linje vad gäller amerikansk utrikespolitik och är övertygad om att Marco Rubio som utrikesminister skulle innebära ”ett steg i en riktning som vi inte skulle vara nöjda med”.

Rubio har tidigare riktat kritik mot Donald Trump för att vara allt för ”neutral” angående Israels konflikter i Mellanöstern. Han har också argumenterat för att ”Israels fiender också är USA:s fiender” och att Washington måste fortsätta stötta Tel-Aviv.

Även vad gäller Kina har Floridasenatorn förespråkat en hårdare amerikansk linje – samtidigt som han precis som Trump argumenterat för att kriget i Ukraina måste få ett snabbt slut.

Så kan opinionsmätningar användas för att styra opinionen

Presidentvalet i USA

Många opinionsinstitut förutspådde ett mycket jämnt presidentval i USA - eller till och med en klar seger för Demokraterna. Frågan är om förklaringsmodellerna till de stora "missbedömningarna" håller, eller om instituten i själva verket används för att påverka opinionen snarare än att undersöka den.

publicerad 15 november 2024
– av Markus Andersson
Opinionsundersökning presenteras på amerikanska ABC kort inför presidentvalet.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Inför det amerikanska presidentvalet fick såväl inhemska väljare som den internationella publiken veta att valet skulle bli en oviss historia. Det påstods bland annat att Harris hade ”momentum” och goda chanser att besegra Donald Trump – där hon enligt flera opinionsinstitut till och med var klar favorit att vinna med flera procentenheter.

Så blev det som bekant inte – alls. Trump segrade i samtliga sju vågmästarstater och vann 312 elektorer – jämfört med ynka 226 för Harris. Trump fick därtill, trots underläget i stora delstater som Kalifornien, också flest röster av det amerikanska valet (popular vote). Utfallet kan nog utan överdrifter beskrivas som en jordskredsseger för Trump.

Efter valet har bortförklaringsförsöken varit många. Opinionsinstituten och aktörerna bakom mätningarna ”underskattade” Trumps väljare, hävdar vissa. Andra påstår att man misslyckades med att ”nå ut” till Trumps väljarbas, och att det var därför man hade så fel.

Några argumenterar också något svepande för att syftet med undersökningarna aldrig varit att ge en exakt lägesbild eller förutspå valresultatet utan bara visa på ”mönster”, ”attityder” och ”mer eller mindre kvalificerade uppskattningar” – och att man därför heller inte bör reagera på att de i många fall givit en gravt missvisande bild av Harris och Trumps verkliga stöd hos det amerikanska folket.

Folk föredrar en vinnare

Sammantaget finns det mycket som tyder på en helt annan och mer bister förklaring till att opinionsinstituten bara ”råkat” ha fel om valutgången. Snarare kan det handla om att dessa, högst systematiskt dessutom, använt dem som ett aktivt verktyg för valpåverkan.

Officiellt heter det förstås att man endast vill ”undersöka” vad väljarna tänker rösta på. I praktiken har man bevisligen både överdrivit och vinklat dessa resultat på olika sätt till Demokraternas fördel, och fått det att framstå som att Kamala Harris varit på väg att vinna, trots att hon i själva verket var närmast chanslös.

Skälet vore mycket enkelt och logiskt – att försöka forma opinionen för att få de mer politiskt osäkra massorna att gå ut och lägga sin röst på Harris – och samtidigt få mer moderata Trumpanhängare att känna uppgivenhet och hålla sig hemma – eftersom deras kandidat ju inte skulle kunna vinna den här gången heller.

Rent psykologiskt är strategin inte svår att förstå. En kandidat som beskrivs som en vinnare eller befinner sig i stark medvind lockar fler anhängare än en kandidat som presenteras som en förmodad förlorare. Om väljarna uppfattar att deras kandidat inte har någon verklig chans att besegra motståndaren kommer många också att avstå från att rösta – samtidigt som många av de som är politiskt osäkra tenderar att ansluta sig till det ”vinnande tåget”.

Grupptrycket är verkligt

Trots att insynen i opinionsinstitutens och analysföretagens verksamhet och tillvägagångssätt ofta är helt obefintlig, åtnjuter de samtidigt en närmast sakral position i medierapporteringen – eller tolkas i stort åtminstone som neutrala, som aktörer utan baktankar.

Denna syn får nog betraktas som naiv. Detta handlar inte om aktörer som drivs av rättspatos, utan av politiska ambitioner och monetära intressen, och det gäller förstås inte bara det amerikanska presidentvalet. Opinionsundersökningar kan i hög grad forma människors åsikter i många kontroversiella frågor – oavsett om det handlar om Natomedlemskap, migrationspolitik, statliga understöd till hbtq-lobbyn eller om svenska vapen ska skickas till Ukraina och Israel.

Grupptryckets påverkan på människans agerande är högst verkligt. Att sticka ut och gå mot strömmen uppfattar många som något obehagligt – där riskerna kan omfatta att dra socialt stigma över sig på olika sätt. Det är en grundläggande psykologi som politiskt medvetna aktörer självfallet också är förvissade om och därför benägna att utnyttja till sin favör. Om en tveksam medborgare som lutat åt att rösta på Sverigedemokraterna samtidigt får läsa att 9 av 10 svenskar aldrig kan tänka sig att lägga sin röst på partiet, blir beslutet att verkligen göra det i praktiken psykologiskt svårare.

I fallet med presidentvalet i USA tyder mycket på att stödet för Trumps kampanj – och kanske framförallt missnöjet med de styrande Demokraterna, av olika skäl varit så pass stort i de breda folklagren att det helt enkelt inte var möjligt att manipulera opinionen till hans nackdel i tillräckligt hög utsträckning för att kunna avgöra valets utgång.

Det spelade uppenbarligen heller ingen roll att det samlade vänsterliberala medieetablissemanget år ut och år in gjort allt man kunnat för att utmåla Trump som brottsling, våldtäktsman, rasist, fascist, extremist eller generell irrationell galning. Förklaringen verkar av allt att döma vara att en växande skara anhängare helt enkelt inte bryr sig om dem – till stor del eftersom deras tillit till dem som fört ut sådana budskap redan är så kraftigt urholkat och att försöken till karaktärsmord på Trump därför inte varit tillräckligt effektiva.

Opinionsinstitutens subtila inflytande är uppenbarligen därför inte på något sätt att betrakta som allsmäktigt, men för den medvetne betraktaren är de definitivt en faktor att ta i beaktande i hur opinionen faktiskt formas i praktiken.

 

Markus Andersson

Trump utser Tulsi Gabbard till amerikansk underrättelsechef

Donald Trumps USA

publicerad 14 november 2024
– av Redaktionen
Gabbard har länge varit kritisk till hur den amerikanska underrättelsetjänsten har arbetat.

USA:s nyvalde president Donald Trump har utsett den tidigare demokratiska kongressledamoten Tulsi Gabbard till nationell underrättelsechef. Detta innebär att hon kommer att övervaka 17 amerikanska underrättelseorgan, inklusive CIA.

Gabbard, som representerade Hawaii i USA:s kongress mellan 2013 och 2021, har under lång tid kritiserat USA:s militära ingripanden och Biden-administrationens utrikespolitik. År 2022 lämnade hon Demokraterna och beskrev partiet som ”elitistiskt och krigshungrigt” och gav sitt stöd till Trump under 2024 års presidentkampanj.

I augusti 2024 hävdade Gabbard att Biden-administrationen placerat henne på en ”hemlig terrorlista” efter att hon offentligt kritiserat vicepresident Kamala Harris. Hon beskrev händelsen som ett ”uppenbart politiskt motdrag”.

Trump uttryckte stor tilltro till Gabbards ”orädda anda” och engagemang för ”fred genom styrka” och betonade att han tror att hennes ledarskap kommer att gynna underrättelsesamhället.

Gabbards nominering väntas mötas av granskning under godkännandeprocessen i senaten, med tanke på hennes kontroversiella ställningstaganden och tidigare kontakter med utländska ledare. Med republikanerna i majoritet i senaten, 52-48, ser hennes bekräftelse dock ut att kunna gå igenom utan större hinder.

Gabbard kommer att överta rollen från Avril Haines som innehaft tjänsten sedan januari 2021. Haines, den första kvinnan på denna post, har under sin mandatperiod mött kritik för hanteringen av underrättelser relaterade till utländsk inblandning i amerikanska val, samt för påstådd brist på transparens i vissa underrättelsefrågor.

Republikanerna vinner representanthuset

Presidentvalet i USA

publicerad 13 november 2024
– av Redaktionen
Representanthusets företrädare håller till i Kapitoliums södra flygel.

Donald Trump vann presidentvalet och Republikanerna fick majoritet i senaten – nu står det enligt experter också klart att partiet behåller sin majoritet i representanthuset.

Med kontroll över båda kongressens kammare bedöms det bli mycket lättare för Trump att få igenom sin utlovade politik.

Även om exempelvis nyhetsbyrån AP ännu inte utropat Republikanerna som segrare i valet till representanthuset menar Decision Desk HQ och flera andra bedömare att partiet har tagit 219 platser och att majoriteten således är säkrad.

I det gångna valet stod samtliga 435 platser i representanthuset på spel, vilket innebar att maktbalansen var oviss fram till valdagen. Representanthusets ledamöter väljs på tvååriga mandat.

Inför valet hade Republikanerna en knapp majoritet med 220 platser jämfört med Demokraternas 212, och tre platser var vakanta. Genom att vinna kontrollen över representanthuset stärker Republikanerna sin maktposition i både kongressen och Vita huset, vilket också skapar en enklare väg för att genomföra sitt politiska program.

Under mellanårsvalet, 2022, lyckades Republikanerna ta tillbaka ”huset” genom att vinna viktiga mandat i delstater som Washington, New York och Kalifornien. Flera av valen var jämna, där vissa vinnare endast segrade med mindre än två procentenheter och i år var sju av dessa val ”returmatcher” mellan samma kandidater.

Trots att flera hundra lokala val hölls var det bara i cirka 45 som valutgången på förhand bedömdes som mycket eller något osäker. Avsaknaden av konkurrens beror delvis på omdragningen av valkretsgränser som skett i år där fem delstater, inklusive Alabama, Louisiana och Georgia, tvingats justera sina gränser efter beslut från federala domstolar.