Al-Jazeera-journalister tillfångatagna i Egypten

Fyra journalister tillhörande det qatariska tv-nätverket Al-Jazeera har arresterats av egyptisk säkerhetspolis i huvudstaden Kairo. Journalisterna anklagas för att ha kontakt med det kontroversiella Muslimska Brödraskapet, som nyligen terrorstämplades av Egyptens regering.

publicerad 30 december 2013

Gripandet av de fyra journalisterna skedde natten till måndagen lokal tid. De gripna var: fotografen Mohamed Fawzy, producenterna Mohamed Fahmy och Baher Mohamed, samt korrespondenten Peter Greste. Den sistnämnda med ett förflutet på bland annat nyhetsbyrån Reuters och CNN, enligt Al-Jazeeras hemsida.

Journalisterna ska enligt den egyptiska övergångsregeringen ha filmat och dokumenterat vid ett hotellrum tillsammans med en medlem av det Muslimska Brödraskapet. För en dryg vecka sedan terrorstämplades Muslimska Brödraskapet vilket väntas leda till nya oroligheter.

Al-Jazeera uppmanar nu Egyptens regering till att omedelbart släppa de arresterade journalisterna.

– Medienätverket Al-Jazeera har varit utsatta för trakasseringar av egyptiska säkerhetspoliser som har gripit våra medarbetare, beslagtagit våran utrustning och plundrat våra kontor, trots att det inte är något förbud mot att arbeta där vi gör, säger man i ett uttalande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!