Cirka 300 människor har dödats och omkring 600 skadats av klusterbomber i Ukraina förra året, enligt en rapport från organisationen Cluster Munition Coalition (CMC).
En överväldigande majoritet av offren ska vara civila och organisationen kräver att det kontroversiella vapnet omedelbart slutar användas.
Det totala bekräftade antalet dödade och skadade av klusterbomber i världen var 1172 under förra året – vilket också är det högsta antalet sedan CMC började föra statistik för 13 år sedan, och det hårt kritiserade vapnet har alltså främst använts i kriget i Ukraina.
Av cirka 900 offer i Ukraina ska 855 ha varit civila – men man betonar att mörkertalet kan vara stort och att många offer sannolikt inte registrerats.
Så sent som i juli lät USA meddela att man kommer att skicka klusterammunition till Ukrainas militär – ett besked som omedelbart fick hård kritik, av såväl allierade länder som människorättsgrupper.
”Att tillhandahålla förbjudna klusterammunition till Ukraina eller något annat land är ett flagrant förkastande av konventionen om klusterammunition och ett flagrant förakt för civila liv. En sådan åtgärd riskerar att förvärra den befintliga humanitära katastrofen i landet”, har CMC:s ordförande Hector Guerra, tidigare kommenterat.
CMC konstaterar att Ukraina använder klusterbomber i kriget men anklagar även Ryssland för att i stor utsträckning ”använt såväl äldre lager av klusterammunition som nyutvecklad sådan i kriget”.
Fakta: Klusterbomber
Klusterbomber, eller klusterammunition, avfyras från luften eller marken, när den exploderar frigörs ett stort antal mindre sprängladdningar som sprids ut över ett större område och orsakar stor skada.
Vapentypen har förbjudits i över 120 länder – just eftersom den bedöms utgöra en mycket stor fara för civilbefolkningen. Odetonerade sprängladdningar ligger ofta kvar på marken långt efter att ha avfyrats, och kan sprängas i händerna på nyfikna barn eller andra civila.