Under årets Brics-toppmöte i Kazan, Ryssland, beslutades att utöka samarbetet med nya partnerländer. Av 30 intresserade nationer beviljades 13 nu partnerstatus, vilket enligt ryska utrikesministern Sergej Lavrov kan fungera som en inkörsport till ett framtida fullvärdigt medlemskap.
De 13 nya partnerländerna är Algeriet, Vitryssland, Bolivia, Kuba, Indonesien, Kazakstan, Malaysia, Nigeria, Thailand, Turkiet, Uganda, Uzbekistan och Vietnam – länder som huvudsakligen representerar regioner som inom Brics-samarbetet ofta benämns som ”det globala syd”.
Bland partnerländerna märks särskilt fyra sydostasiatiska nationer – Malaysia, Indonesien, Vietnam och Thailand – som genom sitt partnerskap nu väntas kunna stärka sitt ekonomiska samarbete inom regionen. Även Turkiet och Vitryssland, som båda gränsar till Europa, framstår som intressanta tillskott i Brics-kretsen, inte minst ur ett geostrategiskt men naturligtvis även ett ekonomiskt perspektiv.
Brics, som ursprungligen bestod av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, har vuxit snabbt under de senaste åren. Tidigare i år gick länder som Egypten, Etiopien och Förenade Arabemiraten med som fullvärdiga medlemmar. I juni beslöt dock gruppen att pausa nya medlemsansökningar för att fokusera på att integrera dessa nya medlemmar. Ryske utrikesministern Sergej Lavrov beskrev den nya partnerland-statusen som en potentiell inkörsport för länder som i framtiden kan söka fullt medlemskap.
Inget alternativt betalsystem
Under toppmötet i Kazan diskuterades även ett alternativt betalsystem mellan Brics-länderna, men detta blev inte av.
– När det gäller SWIFT… Vi har inte skapat och håller inte på att skapa några alternativa system, men frågan är ändå mycket aktuell idag, kommenterade Putin frågan.
BRICS toppmöte behandlade dessutom en rad globala frågor, bland annat ekonomiskt samarbete, så kallad hållbar utveckling och handel i lokal valuta. Partnerländernas deltagande är en del av Brics uttalade ambition att utveckla ett mer inkluderande och rättvist globalt system och att minska beroendet av västerländska ekonomiska institutioner.