MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025


Kommentar: Färjestad favorit till SHL-titeln

På lördag inleds SHL-säsongen 2024/2025, och förväntningarna är höga när lagen nu gör sig redo att kämpa om SM-guldet. Med Skellefteå som titelhållare och flera lag som förstärkt sina trupper är det upplagt för en spännande säsong. Vilka går till semifinal och vilka riskerar att åka ur? Framför allt; vilket lag vinner?

publicerad 20 september 2024
– av Jan Sundstedt
SHL 2024/2025
Nu startar SHL 2024/2025.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Ishockey är en av de lagsporter där det på förhand är svårast att kora en given vinnare. Det är många faktorer som ska stämma och flera lag är så jämna att det snarast är målfoto som kan avgöra, inte minst inför SHL 24/25.

En puck hit eller dit, en felaktig utvisning (alltid ett givet samtalsämne) och inte minst förhatliga skador är saker som spökar och ställer till det.

Det är med andra ord en relativt öppen kamp för lagen att vinna säsongens upplaga av SHL. Något som avspeglas hos många spelbolag, där oddsen för att lyfta Le Mat-pokalen är relativt höga och jämlika för en kvartett med lag.

Försäsongen är avslutad och resultaten varierade kraftigt mellan lagen. Växjö imponerade mest genom att ta poäng i samtliga matcher, med ett snitt på 2,75 poäng per match. Luleå och Linköping hade det desto tuffare, med endast en poäng per match i genomsnitt.

Många starka lag

Titelförsvarande Skellefteå, skadedrabbade som man har varit i sommar, har trots allt haft en hyfsad försäsong och ser ut att vara en av de främsta kandidaterna till att återigen ta hem det.

Färjestad, med sitt starka offensiva spel och en bra försäsong i ryggen, är allt som oftast att räkna med. Frölunda, i mina ögon i besittning av ligans kanske mest dynamiska lagbygge, är en annan given guldkandidat.

Mina ögon dras också till Växjö Lakers. Ett lag som får anses vara en liten outsider till SHL-titeln. De har nått fram till både semifinal och final under de senaste säsongerna. Ett bra och stabilt lag att luta sig mot när det ska tippas.

Andra lag som hoppas kunna ha ett finger med i spelet vad gäller SM-bucklan är inte minst Luleå, som med sin på papperet starka trupp får anses vara att räkna med däruppe i toppen – den svaga försäsongen till trots.

Förväntningarna på semifinalplatserna är således höga för Skellefteå, Växjö, Färjestad och Frölunda, men det finns flera utmanare som kan överraska. Rögle, som återigen har byggt ett starkt lag, och Timrå, som överraskat under försäsongen, är två potentiella hot mot favoritkvartetten.

MODO ut igen?

I den andra änden av tabellen ser det betydligt dystrare ut för vissa lag. MoDo (bra försäsong) och Brynäs (sisådär dito) är två av de lag jag tror löper risk att missa slutspel, om än med liten risk att hamna i ett negativt kval.

Ett antal före detta spelare, tränare, hockeykunniga och självutnämnda experter spår att Malmö Redhawks och Örebro riskerar att få det kämpigt. Jag är benägen att sälla mig till denna profetia.

Med en hockeysäsong fylld av, kan man förvänta sig, de sedvanliga oväntade vändningarna återstår det att se om något av dessa lag kan resa sig och överraska min domedagsförkunnelse.

Säsongen 2024/2025 ser ut att bjuda på både intensiva toppstrider och tuffa kamper för överlevnad. Frågan är om Skellefteå kan försvara sin titel, eller om vi får se en ny mästare ta över tronen?

 

Jan Sundstedt

Försäsongen, poängsnitt

  1. Växjö 22 poäng / 2,75 poäng per match
  2. Färjestad 21 poäng / 2,63 poäng per match
  3. Timrå 20 poäng / 2,5 poäng per match
  4. Frölunda 16 poäng / 2,29 poäng per match
  5. MoDo 17 poäng / 2,13 poäng per match
  6. Skellefteå 12 poäng / 2,0 poäng per match *
  7. Rögle 12 poäng / 2,0 poäng per match
  8. Malmö 15 poäng / 1,86 poäng per match
  9. Brynäs 10 poäng / 1,67 poäng per match
  10. Örebro 11 poäng / 1,57 poäng per match
  11. Leksand 10 poäng / 1,43 poäng per match
  12. HV71 10 poäng / 1,43 poäng per match
  13. Luleå 7 poäng / 1,0 poäng per match
  14. Linköping 7 poäng / 1,0 poäng per match

*Skellefteås sista CHL-match mot Sheffield är inte inlagd i den här tabellen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Kommentar: Det militärindustriella komplexet briljerar

Kriget i Ukraina

I skuggan av kriget i Ukraina växer det svenska militärkomplexet snabbare än någonsin. Frågan är inte längre vem som vinner på kriget – utan varför så få vågar prata om det.

publicerad Igår 16:36
– av Jenny Piper
Soldat med Saab Bofors Dynamics pansarvärnsrobot NLAW.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

En titt på de tio största svenska bolagen på Stockholmsbörsen ger vid handen att Wallenberg är majoritetsägare i de flesta och toppar listan med sitt maktbolag Investor som är värt cirka 860 miljarder kronor.

Nykomling på listan är försvarskoncernen Saab som nu når nya rekordnivåer på börsen efter att ha stigit drygt 2 % och passerat det anrika verkstadsbolaget Sandvik i börsvärde.

Intressant att notera är att SAAB B före krigsutbrottet i Ukraina 2022 hade ett börsvärde på strax under 30 miljarder kronor och att Sandvik SAND vid samma tidpunkt var värt ca 280 miljarder kronor.

Tre år och otaliga kursrallyn senare – bara i år har aktien hittills rusat nära 90 % – ser det helt annorlunda ut. Nyligen passerades verkstadsjätten i börsvärde och Saab är per dags dato värt 239 miljarder kronor i jämförelse med 238 miljarder kronor för Sandvik.

Att människor inte förstår att hela Ukrainakriget med ingredienser som krigshets, försvarsupprustning, ”stå bakom det ukrainska folket”, ”kamp för frihet och demokrati” och så vidare enbart är en kuliss för det militärindustriella komplexet som använder Ukraina som lekplats och utnyttjar det ukrainska folket till max för att sko sig själva utan något intresse för att stoppa det lidande man själva varit med och skapat.

Det svenska etablissemanget samarbetar i symbios med Bryssel för att sänka oss, men det svenska folket är så sjukt indoktrinerade att jag befarar att det inte finns någon räddning för det här landet där medborgarna står villigt på rad och hyllar krigsprofitörerna samt hjälper till att medverka till kollapsen i stället för att agera mot maktmissbruket.

 

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Kommentar: Splittringen i Ukraina – och hatretoriken här hemma

Kriget i Ukraina

Medan svenska medier snurrar vidare på narrativ om rysk propaganda och Trumps påstådda ondska, sker dramatiska förskjutningar på marken i Ukraina. Colombianska legosoldater, ökad splittring och ett samhälle på gränsen till inbördeskrig får dock knappt några rubriker alls.

publicerad 9 april 2025
– av Jenny Piper
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Nyhetsflödet är för närvarande inte särskilt informativt utan kretsar kring tjatet om börsnedgången som främst drabbade multinationella företag inom Big Tech, Big Pharma, investmentbanker, energibolag och försvarsindustrin. Därtill bjuder svensk massmedia på käbblet om Trumps tullavgifter, Ukrainas påstådda nya framgångar i ett krig som de i praktiken redan förlorat, samt den gamla vanliga svenska hatretoriken mot Trump och Putin som man matar befolkningen med dygnet runt.

Nu på eftermiddagen gör man exempelvis en stor sak av att Zelenskyj påstår att man tillfångatagit kinesiska soldater, men man utelämnar att rapportera om att ukrainsk militär återigen slagit till mot ryska energianläggningar i Kursk- och Zaporizjzjaregionerna två gånger det senaste dygnet, samt att colombianska legosoldater hämtats in i Kurskregionen.

Den ukrainska publikationen Zerkalo Nedeli skriver att befälhavaren för den 47:e separata mekaniserade brigaden av Ukrainas väpnade styrkor, Hamlet Avagyan, bekräftat närvaron av legosoldater från Colombia i anfallskompaniet i Kurskregionen och att ytterligare 200 personer från Colombia förväntas anlända under april månad.

Den colombianska ambassadören i Moskva har i en intervju med RIA medgett att man inte har den exakta datan över hur många colombianska legosoldater som deltar i striderna, men det är känt att upp mot 80 personer har avlidit vid fronten.

”En akut psykos”

Med tanke på hur många månader MSM lagt på att rapportera om de påstådda nordkoreanerna som strider på Rysslands sida, hade det varit på sin plats att även informera om detta – men sin vana trogen avfärdas det som ”rysk propaganda”, medan alla påståenden som kommer från den ukrainska regimen av någon outgrundlig anledning aldrig får stämpeln desinformation.

Det är också intressant att notera att den ukrainske statsvetaren Konstantin Bondarenko, i en video publicerad på Telegram för publikationen Politnavigator, slår fast att det ukrainska samhället är djupt splittrat, med en ömsesidig fientlighet som växer mellan olika grupper av befolkningen samtidigt som sociopolitiska spänningar ökar – vilket medfört att landet inte är långt från inbördes konflikt.

Enligt Bondarenko visar sociologisk forskning mycket allvarlig fragmentering av det ukrainska samhället. Det nuvarande tillståndet kan beskrivas som en akut psykos, där riskerna för att motsättningar eskalerar till öppna civila konfrontationer blir allt mer sannolika.

Det finns en mycket allvarlig antagonism mellan grupper av människor. Och om det tidigare var en uppdelning i öst, väst, rysktalande, ukrainsktalande och så vidare, börjar de nu hata de som kämpar vid frontlinjen, de som är i bakgrunden, de som stannade, de som lämnade… Civila eller militärer och även desertörer. Det vill säga det finns många sådana ögonblick som kan läggas till en redan militär splittring.

Det ukrainska samhället är redo att neka rättigheter till landsmän som inte gick i krig och att betrakta dessa som andra klassens människor. Jag tror att vi i verkligheten nu bevittnar en akut psykos som finns i samhället. De kommer att leta efter en fiende bland sin egen sort – i regeringen, hos en granne som inte talar på rätt sätt, som går till fel kyrka etc. Och det här är en extremt svår situation, eftersom den är kantad av inbördeskrig, inbördeskonflikter”.

Avgångskrav på Zelenskyj

Så vad händer egentligen bakom kulisserna nu när fokus ligger på annat? USA och Ryssland är troligen fullt upptagna med att göra upp bakom ryggen på EU/Nato, och fler länder ingår tariffavtal med USA. Det ska bli intressant att se om de ror i land ett avtal om Ukraina i maj, som det tidigare spekulerats om – vilket hade varit en vinst för alla inblandade.

Troligen behöver Zelenskyj kliva av först, då han fortsätter sätta käppar i hjulet – något den finske universitetsprofessorn Tuomas Malinen skrev om på X, där han menar att USA:s president Donald Trump borde kräva att Zelenskyj kapitulerar och avgår för fredens skull.

I dag skrev för övrigt den amerikanske investeraren David Sachs – utsedd av USA:s president Donald Trump att vara ansvarig för AI- och kryptovalutapolitik – ett inlägg på X där han uttryckte att Ukraina rånar USA och att Washington borde ”göra sig av” med Kiev om Zelenskyj inte skriver på ett avtal.

Det råder tyvärr brist på liknande offentliga utspel i Sverige, där det verkligen hade behövts att någon satte ned foten – för här får bara de med ”rätt” åsikt höras i mediabruset.

 

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Kommentar: Sveriges Radio fortsätter agera megafon åt krigshetsarna

Krigshets och vapenlobby har uppenbarligen lagts till de många undantagen från Public Service förmenta "opartiskhet".

publicerad 8 april 2025
– av Jenny Piper
Moderaternas försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Maria Malmer Stenergard.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

När man läser på Sveriges Radios hemsida om deras arbete får man veta att det ska präglas av ”oberoende” och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som politiska, ekonomiska samt andra intressesfärer i samhället där ingen utanför företaget kan påverka vad som ska sändas.

Med tanke på deras nyhetsrapportering, valet av sommarpratare och vad som lyfts fram i Ekots lördagsintervjuer, ställer jag mig mycket tveksam till om de ens försöker leva upp till sitt uppdrag och ”oberoende” Sveriges Radio framstår snarare som megafon åt krigshetsarna.

I februari intervjuades först utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) om Sveriges hållning mot Ryssland och hur Sverige stödjer Ukraina, vårt lands viktigaste prioritering någonsin.

Veckan efter var det försvarsminister Pål Jonsons (M) tur att fylla etern med skrämselpropaganda och uppmaning om att hela Europa måste ta ansvar för upprustningen.

För två veckor sedan fick Thomas Nilsson, chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, fritt utrymme att i Ekots lördagsintervju sprida russofobi och skrämma befolkningen med hot om att Sverige kan bli ett mål för ett militärt anfall från Ryssland inom bara några år.

Förra veckan var det EU-minister Jessica Rosencrantz från Moderaterna som pratade om det viktiga stödet till Ukraina och upprustning.

Kanske dags för något helt annat nu då… men icke. Man låter istället generaldirektören för Försvarets materielverk, FMV, få ta plats och tala sig varm om hur den svenska försvarsindustrin måste öka sin produktion samt att staten behöver hjälpa till.

Göran Mårtensson menar att staten kan komma att behöva gå in med stöd, som någon form av garantier för att öka försvarsindustrins produktion eftersom försvarsindustrins behov tidigare inte var dimensionerade för ett storskaligt krig i Europa.

Återigen matas vi med samma retorik bestående av krigshets och upprustning baserat på det upphaussade hotet från Ryssland i syfte att programmera folket att fortsätta tro på narrativet samt stödja denna galenskap istället för att stå upp för fred och diplomati, vilket inte alls handlar om att gynna det militärindustriella komplexet i slutändan.

Synd att inte fler ser igenom de lögner och fabricerade hot som megafonerna i vår styrda massmedia pumpar ut dygnet runt, vars konsekvenser suger ut befolkningen totalt eftersom vi ger beslutsfattarna fria tyglar att strössla med våra pengar som de behagar. Då kanske vi gemensamt hade kunnat byta ut det korrupta styret mot ledare med sunt förnuft som inte går i husses koppel – en utopi som det ser ut nu tyvärr när det hjärntvättade folket lydigt gör som det förväntas.

#krigshets

#followthemoney

 

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Fifa hoppas Ryssland snart är tillbaka på fotbollsplanen

Kriget i Ukraina

publicerad 8 april 2025
– av Jan Sundstedt

Fifas ordförande, Gianni Infantino, uttrycker hopp om att Ryssland snart ska kunna återvända till den internationella fotbollen.

Under Uefas kongress i Belgrad den 3 april framhöll han att ett sådant steg skulle signalera att konflikten i Ukraina är löst och lyfte fram att fotbollen är en väg till sammanhållning.

Infantino betonade i samband med kongressen fotbollens roll som enande kraft, och menade att sporten kan bidra till att föra människor och nationer närmare varandra.

– Som samtalen om fred i Ukraina fortsätter hoppas jag att vi snart kan vända blad och välkomna Ryssland tillbaka till fotbollens landskap. Det skulle innebära att alla problem är lösta, sade Infantino under sitt tal.

– Det är vad vi måste hoppas på, det är vad vi måste be för, för det är vad fotboll handlar om – att ena, inte splittra, fortsatte han.

Rysslands utestängt sedan 2022

Ryssland har varit avstängt från alla Fifa- och Uefa-tävlingar sedan invasionen av Ukraina i februari 2022. Detta inkluderar både klubblag och landslag. Beslutet fattades efter att flera nationer, däribland Sverige, Polen och Tjeckien, vägrat spela mot Ryssland.

Infantino påpekade att Rysslands återkomst inte bara handlar om sport utan också om fred.

– Om fotbollen kan spela en liten roll när freden väl är etablerad, kommer vi definitivt att bidra.

Även Uefas ordförande Aleksander Ceferin uttryckte stöd för Infantinos syn. Han klargjorde dock att Rysslands återinträde endast blir aktuellt när kriget i Ukraina har avslutats.

– Som jag tidigare nämnt kommer de att återtas så snart freden är ett faktum, sa Ceferin under kongressen.

Gianni Infantino hänvisade till tidigare exempel där politik hindrat lag från att delta i turneringar, såsom Serbiens utestängning från EM 1992 i samband med Jugoslavienkriget.

Vi måste alltid försöka använda fotbollen för att föra människor samman, särskilt i en värld som är så splittrad, sa Infantino.

Samtidigt har andra organisationer, såsom Internationella Olympiska Kommittén (IOK), också diskuterat möjligheten att låta ryska idrottare delta, men under neutral flagg.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.