Once Upon a Time in Hollywood – Tarantinos “piece de resistance”?

Quentin Tarantino visar i sin nionde film hur kräken i Charles Manson-sekten egentligen borde behandlats och därmed förhindrat de avskyvärda morden på Sharon Tate, hennes ofödda barn och fem andra oskyldiga människor. Jag kan inte nog lovprisa och rekommendera denna film - ett mästerverk alla kategorier.

publicerad 1 januari 2022
- av Jan Sundstedt
Once Upon a Time in America
Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och Cliff Booth (Brad Pitt) i "Once Upon a Time in Hollywood".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den någorlunda beläste och allmänbildade känner förmodligen till vad som hände natten mellan den åttonde och nionde augusti 1969, i regissören Roman Polanskis hem vid 10050 Cielo Drive, Benedict Canyon, Los Angeles.

Det var då medlemmar ur den mordiska och urflippade hippiesekten “The Manson Family” mer eller mindre slaktade Roman Polanskis havande fru Sharon Tate, parets ofödda barn samt fem andra personer som råkade befinna sig i Polanskis hem.

Ett avskyvärt dåd som som chockade och skakade Hollywood i dess grundvalar. Något som på många sätt bildar basen i Once Upon a Time in Hollywood – mästerregissören Quentin Tarantinos nionde film (Tarantino ser “Kill Bill”-filmerna som en enhet). Sin vana trogen har Tarantino även skrivit filmens manus samt producerat.

Margot Robbie som Sharon Stone
Sharon Tate (Margot Robbie) i “Once Upon a Time in Hollywood”. Foto: faksimil

“The golden age of Hollywood”

Once Upon a Time in Hollywood utspelas således år 1969. Ett år som av mången cineast och filmkonnässör ses som kulmen på eran “The Golden Age of Hollywood“. Ett år som enligt Tarantino själv ligger honom varmt om hjärtat. Vi får här följa med ett extraordinärt persongalleri och en fascinerande flora av karaktärer under 1960-talets sista skälvande andetag.

Filmens två protagonister; skådespelaren Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och Daltons stuntman, allt-i-allo och bäste vän Cliff Booth (Brad Pitt) guidar oss genom resan. Rick kämpar med att hålla liv i sin stagnerade karriär och wingman Cliff gör vad han kan för att underlätta för sin vän.

Samtidigt som vi följer dessa färgstarka karlakarlar och deras förehavanden, upptåg och hyss, så gör Tarantino det enligt mig det sinnrika att i filmen skriva in just Roman Polanskis (Rafal Zawierucha) och Sharon Tates (Margot Robbie) förehavanden i och omkring Los Angeles, sommaren 1969.

Dock med den lilla tvisten att den här gången så slutar det inte riktigt som det gjorde i verkliga livet. Jag vill inte avslöja för mycket men en viss pitbulltjej samt eldkastare spelar en central roll i filmens final… Att beskriva filmen mer i detalj skulle uppta ungefär 111 sidor A4, så vi nöjer oss med en aptitretare.

Brad Pitt och Mike Moh
Cliff Both (Brad Pitt) vs. Bruce Lee (Mike Moh) i “Once Upon a Time in Hollywood”. Foto: Imdb, Sony Pictures

Tarantino levererar än en gång

Jag kan inte lovprisa och rekommendera Once Upon a Time in Hollywood tillräckligt. Filmen är ännu ett mästerverk signerat Tarantino. I hård konkurrens med hans makalösa CV kan detta vara hans piece de resistance.

Allt håller högsta klass; manus, regi, foto, scenografi, garderob och skådespeleri – etcetera. Var roll, stor som modest, är oklanderligt castade. Som brukligt är med Tarantinos filmer är allt och alla med i filmen. Inklusive legenden Al Pacino samt en personlig favorit i form av Kurt Russel i mindre roller. Till och med legenden Bruce Lee dyker upp, finfint gestaltad av doppelgänger Mike Moh.

Ett extra hedersomnämnande går till Sayuri, i rollen som Cliff Booths sambo Brandy. Brandy är för övrigt en pitbull som inte har mycket till övers för mordiska hippies, så håll utkik efter Den scenen…!

 

Unna dig själv en högtidsstund och res tillbaka till 1969 och ta del av Quentin Tarantinos fascinerande historia om den gyllene Hollywood-erans sista självande dagar. Inklusive dessa rika persongalleri av verkliga och fiktiva karaktärer i salig och häftig mix.

Valfri fysisk version finns att införskaffa via denna hållplats samtidigt som streamingentusiasten här finner sitt lystmäte (observera att man behöver ange korrekt land).

 

 

Jan Sundstedt

Once Upon a Time in Hollywood - 2019 US One Sheet.

Regi och manus: Quentin Tarantino
Producenter: Quentin Tarantino, Shannon McIntosh och David Heyman
Musik: Blandade artister
Längd: 161 Minuter
Svensk premiär 16 augusti 2019

I rollerna (urval).
Leonardo DiCaprio
Brad Pitt
Margot Robbie
Emile Hirsch
Margaret Qualley
Al Pacino
Bruce Dern

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!