Nålens Öga: Spionthriller kryddad med romantik

Bered dig på spänning då tyske spionen die Nadel istället för att återvända till Tredje riket lider skeppsbrott och ställs inför ett klassiskt dilemma på Englands sydöstra kust. Regissören Richard Marquand har vävt samman spänning och romantik på ett förträffligt och realistiskt sätt.

publicerad 6 april 2023
- av Jan Sundstedt
Nålens Öga
Tyske spionen Die Nadel är inte att leka med.

Den här artikeln publicerades ursprungligen den 15 april 2022.


Lagom till påskhelgen bjuder jag Nya Dagbladets kulturintresserade läsare på ett litet påskägg. Utöver att äta väl tilltagna mängder godis, måla ägg med filmmotiv samt lajva Kvast-Hilda, gör sig en dos kultur alldeles utmärkt till påsk.

Således serveras härmed ett stort glas påskmust ämnat att stänga ner samtidens dystopiska informationsflöde och i stället njuta av en klassisk spionthriller från 1981: Eye of the Needle (Nålens Öga).

Filmen baseras på en bästsäljande roman av författaren Ken Follett. En ikonisk gentleman inom genren spionthriller, och allt som oftast mot bakgrund av andra världskriget. Bland övriga verk kan nämnas titlar som The Key to Rebecca, The Pillars of the Earth och World Without End.

Nålens Öga
Die Nadel (Donald Sutherland).

Andra Världskriget

Handlingen utspelas under andra världskriget, maj 1944, och kretsar kring tyska militära underrättelsetjänstens bästa och dödliga spion Henry Faber, kodnamn ‘die Nadel’ (Donald Sutherland). Kodnamnet ‘die Nadel’ betyder ‘Nålen’ och anspelar på vederbörandes dödliga hantering av stilettkniv.

Die Nadel är sedan krigets inledning stationerad i London. Han pratar flytande engelska och smälter således in i omgivningarna. Hans primära uppdrag är att hålla koll på vad ‘die engländer’ har för sig och förmedla fiendens handhavande till sina överordnade inom Abwehr.

Dagen D närmar sig och det hastar för Tyskland att ta reda på var de allierades förestående landstigning kommer att ske. Tecken talar för att invasionen kommer att äga rum där Engelska kanalen är som smalast, vid Pas-de-Calais. Die Nadel har dock upptäckt att den tilltänkta invasionsflottan inte är något annat än en skenmanöver.

Som ni förstår är det bråttom hem till Tyskland och delge Führern sin upptäckt. Hemresan blir dock ett mer riskfyllt företag än tänkt. Detta då Henry Faber lider skeppsbrott och finner sig strandad på en närapå obefolkad ö kallad Storm Island, utanför skotska kusten. Väl där tas han om hand om en familj om tre personer; ett gift par med en son på fem år.

Henry Faber och mamman i familjen, Lucy (Kate Nelligan), attraheras av varandra och inleder ett förhållande som för all framtid kommer att förändra deras tillvaro…

Nålens Öga
Henry Faber/’die Nadel’ & Lucy i “Eye of the Needle”.

Realistisk

Filmatiseringen av Eye of the Needle är i stor utsträckning trogen sin romanförlaga. Manusförfattare Stanley Mann respekterar och förvaltar källmaterialet med stadig hand och fast penna. Regissör Richard Marquand (Return of the Jedi) styr med väl avvägd balans mellan spänning och romantik. En ton som här vävs samman på ett synnerligen trovärdigt sätt. Ett av Marquands signum är hans känsla att locka fram det mänskliga ur karaktärerna och Eye of the Needle är inget undantag.

Fotot tar väl tillvara både den engelska landsbygden men även Londons dimhöljda gator andas realism. Ett extra plus går till kostymavdelningen för en träffsäker ekipering av skådespelarna. Musiken av legendaren Miklos Rozsa är nagelbitande och vacker på samma gång. Filmens leitmotif av sådant slag att det stannar i tittarens undermedvetna.

 

Filmen finns att beskåda på såväl fysisk media (som undertecknad i sedvanlig ordning flaggar för) som streaming. Släpp taget om äggen, ställ fram påskgodiset och njut av 112 minuters högklassig underhållning av det gamla goda slaget.

Jan Sundstedt

Eye of the Needle Nålens Öga
Eye of the Needle - 1981 US One Sheet

Regi: Richard Marquand
Manus: Stanley Mann
Producent: Stephen Friedman
Musik: Miklos Rozsa

I rollerna (urval):
- Donald Sutherland
- Kate Nelligan
- Christopher Cazenove
- Stephen MacKenna
- Philip Martin Brown

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!