Viktiga nya lagar för 2019

publicerad 23 januari 2019
Från och med 2019 blir tandvård avgiftsfri upp till och med 23 års ålder

Ett nytt år kommer såklart med nya utmaningar och möjligheter men också nya lagar. Det finns redan ett dussintal olika lagar som kommer att träda ikraft under 2019 och det är viktigt att vara medveten om dessa.

Public serviceavgift
Från och med 2019 slopas tv-licensen och alla över 18 med en beskattningsbar inkomst kommer att behöva betala en avgift som kallas för public serviceavgift. Denna avgift kommer tas ut i samband med beskattningen och kan som högst vara 1300 kr. Finland införde en liknande avgift redan år 2012.

Strängare regler för alternativ skolverksamhet
Det har alltid krävts tillstånd att öppna en friskola men från och med 2019 kommer reglerna för att få starta en friskola bli strängare. Nu kommer också huvudmannens ekonomi och lämplighet att granskas noggrannare innan skolverksamheten kan startas.

Omregleringen av den svenska spelmarknaden
Från och med den 1:a januari 2019 kan endast spelföretag med spellicens från Sverige marknadsföra sig mot svenska spelare. Denna nya lag sägs skapa en tryggare spelmiljö för spelare, samtidigt som det skapar mer konkurrens i och med att det svenska spelmonopolet slopas. I samband med detta får Lotteriinspektionen ett nytt namn och kallas nu istället för Spelinspektionen.

Avgiftsfri tandvård
Tandvården har varit avgiftsfri för alla upp till 19 år. Från och med 2019 kommer denna åldersgräns att utökas till 22 vilket innebär att ungdomar får gratis tandvård hela året de fyller 23. Lagen togs fram för att man ville undvika risken att ungdomar låter bli att vårda sina tänder på grund av dålig ekonomi och hög sysslolöshet vid ung ålder.

Nya bestämmelser om tobaksrökning
Från och med den 1:a juli kommer rökare inte längre att kunna röka på uteserveringar. Förbudet gäller också en del andra platser utomhus och kommer dessutom också att gälla örtprodukter som röks och e-cigaretter. Det kommer dessutom införas ett krav på att en snusdosa måste innehålla 20 portioner.

Nya regler inom byggbranschen
Inom byggbranschen kommer det att ske stora förändringar. För det första så kommer små företag att vara tvungna att deklarera arbetsgivaravgifter individuellt, vilket såklart också kommer att gälla företag utanför byggbranschen. För det andra så kommer reglerna för när det krävs detaljplan för ett bygge att förtydligas, så att det lättare går att bedöma när en sådan behövs. För det tredje har en arbetstagare inom byggbranschen, som inte fått sin lön, rätt att kräva ersättning från någon annan entreprenör involverad i byggkedjan. Den betalande har sedan i sin tur rätt att kräva ersättning av uppdragsgivaren.

Ändrande skatteregler
Det kommer också ske stora förändringar vad det gäller skatter och avdrag. Till exempel, pensionärer med en inkomst på 25 000 kr kommer att få en årlig skattesänkning på ca. 4 200 kr. Jobbskatteavdraget för arbetare kommer att höjas och personer som arbetar med en ungefärlig månadslön på 30 000 kr kommer att få 210 kr extra i månaden. Brytpunkten för att betala statlig skatt kommer också att höjas. Tidigare var denna brytpunkt 40 600 kronor i månaden men från och med 2019 kommer den att höjas till 42 000 kr.

Översikt
Det är en hel del nya lagar på tapeten och fler kommer att komma. Dessa är för många att lista, en del gäller fakturor enligt europeiska standarder, nya momsregler och omdefinieringar av gamla begrepp. Det finns många olika hemsidor som kan hålla dig uppdaterad om de nya lagarna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.