Vad är indexfonder?

publicerad 7 juli 2020

Om du funderar på att börja fondspara vet du säkert att det finns många olika typer av fonder att välja mellan. Detta kan göra det svårt att fatta ett bra beslut. Idag ska vi gå igenom och förklara vad indexfonder är för något för att du ska kunna välja rätt.

Följer index

Precis som namnet antyder är indexfonder fonder som följer ett index.  Vad är då ett index för något? Ett index är ett tal som beskriver hur något ökat eller sjunkit i värde. Inom aktiemarknaden finns det många olika index, vissa stora och vissa små. Eftersom fonden ska följa ett index investerar fondförvaltaren i just de aktier som ingår i indexet, och med samma fördelning.

Exempel på index som indexfonder följer

Ett exempel på ett index är OMX Stockholm 30. Detta index består av de 30 aktier som handlas mest på stockholmsbörsen. Går det bra för dessa aktier kommer det gå bra för fonden. Indexfonden kommer spegla detta index helt och hållet. Består OMX Stockholm 30 till 20% av HM aktier kommer även indexfonden att göra det.

Fördelar med indexfonder

Det finns många fördelar med indexfonder som gör dem attraktiva för investerare. Den stora nackdelen med fonder har alltid varit förvaltningsavgiften. Du betalar för att någon ska sköta om fonden och hitta bra aktier att köpa. I en indexfond behöver fondförvaltaren bara följa index, han eller hon behöver inte spendera tid med att hitta aktier. Detta gör att förvaltningsavgiften blir mycket lägre.

En annan fördel är att fonden inte drabbas om förvaltaren är dålig. Fonden kommer att följa sitt index och det spelar ingen roll hur bra eller dålig förvaltaren är. Detta betyder också att det är lättare att förutse hur fonden kommer röra sig. Det spelar ingen roll om fonden byter förvaltare eller om något annat händer. Index är konstant och fonden kommer därför inte påverkas nämnvärt.

Nackdelar med indexfonder

Självklart finns det även nackdelar med indexfonder. Generellt brukar man säga att en indexfond inte ökar lika mycket i värde som en fond som är aktivt förvaltad. De allra flesta förvaltarna är väldigt duktiga på sitt jobb och hittar aktier som är värda att investera i. Ett index brukar stiga sakta men säkert istället. Du har alltså en chans att tjäna mer pengar om du investerar i en aktivt förvaltad fond. Samtidigt är också risken större.

En annan nackdel är flexibiliteten. En indexfond ska följa sitt index, punkt slut. Oavsett vad som händer på marknaden kommer inte det förändras. En aktivt förvaltad fond kan vara mycket mer flexibel med sina aktier. Det kan inte en indexfond vilket ibland straffar sig.

Vad ska du välja?

Det är väldigt svårt att säga vad som kommer passa dig bäst. Det beror helt på hur mycket tid du har och hur mycket tid du är villig att spendera. För dig som verkligen vill lära dig och vill bli duktig på att investera är aktier att rekommendera. Det är en stor risk men du har en chans att stora summor pengar. För dig som bara vill sätta in pengarna och sen inte behöva bekymra dig rekommenderar vi indexfonder.  Du får bättre avkastning än ett sparkonto på banken och risken är inte särskilt mycket större. Du får själv avgöra vad som passar dig bäst.

Vi rekommenderar också att du sprider ut ditt sparande. Du kan därför sätta in större delen av ditt sparande i indexfonder samtidigt som du investerar lite i aktivt förvaltade fonder och aktier.  På så sätt sprider du ut risken och lägger inte alla ägg i samma korg.

Hoppas att du uppskattat denna artikel och nu har en bättre förståelse för vad indexfonder är för något. Information är nyckeln till framgång.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.