Träning som livsstil

publicerad 23 november 2021
Träning som livsstil

Motion och regelbunden träning är ett hett ämne. Fördelarna med att röra på sig är välkända för de flesta av oss. En positiv aspekt är att kroppen blir starkare, musklerna byggs upp och du orkar betydligt mer.

Träning förbättrar immunförsvaret och gör att du bekämpar infektioner och virus på ett lättare sätt. Motion leder även till större välmående, minskar stressen och ökar koncentrationsförmågan.

Idag finns det många som väljer att ha träning som livsstil. Tack vare en regelbunden motion och bra kost mår man betydligt bättre.

Vad gör du tänka på ifall du koncentrerar dig på att motionera och avse tid för din hälsa genom att röra på dig? Som sagt är kosten väldigt viktig. Enligt experter är det också bra att komplettera nyttiga måltider med kosttillskott som bygger upp muskler och tar upp proteiner på ett bra sätt. Ett exempel är de så kallade weight gainer. Ett annat exempel är proteindryck som intas innan träning och dryck anpassade att drickas efter att träningspasset är slut. Det är helt upp till dig vilka kosttillskott du väljer att komplettera ditt vardagliga näringsintag med.

Tid för återhämtning är väldigt viktig

 

En regelbunden träning kräver även tid för återhämtning. Glöm inte att kroppen behöver tid för att samla kraft för att återuppta den välbehövliga motionen.

För vissa räcker ett par dagar för återhämtning, medans andra känner att endast en dags paus räcker gott och väl. Tiden för återhämtning brukar öka med åldern. Det är inget negativt utan är en normal utveckling som vår kropp står för. Så anpassa gärna din träning och återhämtning till dig personligen och till din egen kropp. Överbelastning kan leda till fysiska skador och det bör du undvika så gott det går.

Kosten spelar stor roll

 

Dina kostvanor spelar en väsentlig roll om du tränar. För att kroppen ska orka med en fysisk ansträngning måste den få i sig alla näringsämnen som håller den i trim.

Din diet beror på vilken sport du utövar. Vissa motionsformer är hårdare än andra och förbränner mer energi. När du sätter ihop din meny för dagen, ska du först och främst ta hänsyn till vilken träningsform du faktiskt har.

Koncentrera dig på att få i dig rätt mängd fett, kolhydrater och proteiner. Frukt och grönt är ett måste och ska kompletteras med nyttiga och vällagade måltider. Glöm inte vattnet! Du ska dricka minst 2 liter om dagen, speciellt om du tränar. Tänk också på att vissa behöver mer vatten än andra. Lyssna på din kropp och försök att tillfredsställa dess behov.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!