Den svenska spelmarknaden fortsätter att gå starkt och kan gå mot ett nytt årsrekord sett till omsättning. I kvartalsrapporten för årets andra år, framkommer det att de licensierade spelbolagen omsatte 6,9 miljarder kronor, vilket är en ökning med 1 procent jämfört med motsvarande period föregående år.
Marknaden för kommersiellt spelande går starkt i Sverige och har gjort så, med accelererande hastighet, i cirka 10 års tid. Redan den 1 januari 2019 var antalet aktörer så pass omfattande att regeringen genomförde en av de största spelreformerna i landets historia. Genom att ansöka om licenser kunde privatägda spelbolag bli en fullt legitim del av den internetbaserade delen av spelmarknaden, något som genomfördes eftersom det var svårt att reglera casinon utan licens på nätet.
Sedan dess har hundratals spelbolag ansökt om licenser och många har fått sina ansökningar beviljade av Spelinspektionen, som är den statliga myndighet som ansvarar för att den svenska spelmarknaden sköts efter regeringens riktlinjer.
Beslutet beskrevs i media som en “miljardjackpott för staten” och mycket riktigt har den nya spellagen inneburit ett rejält klirr i statskassan. Bara att ansöka om licenser kan kosta flera hundra tusen kronor – och sedan måste de dessutom förnyas. Sedan har vi också en spelskatt på 18 procent som alla spelbolag måste betala på sin vinst.
Omsatte 6,9 miljarder kronor under årets andra kvartal
I år ser den svenska spelmarknaden ut att gå mot ett nytt rekord. I en kvartalsrapport från Spelinspektionen framkommer det att de licensierade aktörerna hade en gemensam omsättning på 6,9 miljarder kronor under årets andra kvartal. Det är en ökning med 1 procent jämfört med motsvarande period under ifjol.
Samma tillväxt syntes även under årets första kvartal, som slutade med en total omsättning på 6,7 miljarder kronor. Hur hög siffran var under årets tredje kvartal, återstår att se, men historiskt sett ökar omsättningen under Q3 och Q4. Under 2023 slutade årsomsättningen på 27,1 miljarder kronor.
Lika stor andel spelar om pengar som tidigare
Även om omsättningen har ökat, ser det inte ut som att antalet spelare har ökat med den. Varje år genomför Spelinspektionen den omfattande undersökningen “Allmänheten om spel”, som kartlägger svenskarnas spelvanor. Syftet med detta är att hålla koll på huruvida det behövs göra några regleringar i spellagen, vare sig om den behöver stramas åt eller lättas upp.
I den senaste undersökningen – som hade över 1 500 slumpmässigt utvalda respondenter – framkommer det att andelen vuxna svenskar som spelar om pengar är lika många som tidigare. Totalt svarade 72 procent av alla tillfrågade att de hade spelat om pengar någon gång de senaste 12 månaderna. Undersökningen tycks dock inte ta höjd för något mörkertal.
I en omfattande undersökning av Business Wire om prognosen för den globala spelmarknaden räknar man med att se en årlig tillväxt på 4,4 procent fram till 2030. Om Sverige kommer att följa prognosen eller inte återstår att se, men i skrivande stund är det inte troligt. Detta kan i sin tur bero på att den svenska spelmarknaden redan har haft en väldigt stark tillväxt de senaste åren och att samma tillväxt inte går att tillämpa. Oavsett vilket, ser vi inte ut att ha sett slutet på hur långt den nuvarande svenska spelmarknaden kan gå.