Så blir du en bättre löpare

publicerad 29 maj 2019

Löpning är ett av de populäraste sätten att träna på. Det ligger en tjusning i enkelheten. För att komma igång behövs i princip bara ett par hyggliga löparskor. Inget gymkort krävs och du behöver inte trängas på överfulla träningspass.

På löprundan kan du vara för dig själv en stund eller så springer du tillsammans med någon du trivs med. Många väljer att springa i naturen och får då en stor dos friskluft på köpet. Även om det är lätt att börja med löpning är det många som ger upp efter ett tag. Brist på motivation eller en känsla av att inte göra framsteg kan ligga bakom.

Då kan en strategi för din träning vara vad du behöver för att hålla motivationen på topp och bli en bättre löpare!

Tre tips för en bättre löpträning

1. Sätt upp mål

Alla utmaningar blir lättare om du har konkreta mål. Våra hjärnor belönar oss med endorfiner och glädjerus när vi uppnår våra mål. Det gör oss motiverade. Genom att sätta upp realistiska mål kan du se till att hålla intresset för löpning uppe.

Sätt gärna upp både långsiktiga mål och delmål. Ett långsiktigt mål kan vara att springa maraton. Men det säger sig självt att det är en ganska dålig idé att börja med en löprunda på 42 kilometer. Med realistiska delmål håller du motivationen uppe. Ett bra sätt att få direkt feedback på hur du presterar är att skaffa en pulsklocka. Då kan du mäta hur långt du springer, på vilken tid och se hur din puls förbättras över tid.

2. Variera träningen

Om du har tränat på gym vet du hur viktigt det är med återhämtning. Av någon anledning är det många löpare som inte tar det där med återhämtning på allvar. Ändå är det oerhört viktigt. För att du ska bli en bättre löpare måste du ge din kropp en chans till återhämtning. Du bör ta det lugnt dagen efter ett tufft träningspass. Spring gärna om du vill men gör det då i ett mycket lågt tempo.

Variera långtidstanslöpning med intervallträning. Jogga lite lätt ibland. En tur på löpbandet är lämpligt om vädret är uselt. Spring gärna på stigar då och då för att få varierad muskelträning.

3. Flytta fram gränserna

Alla har vi varit med om känslan att vi inte orkar mer. Istället för att avbryta passet kan du sakta ner. Jogga en stund. Du kan till och med ta för vana att sakta ner en minut eller två med jämna mellanrum under löprundan. Resultatet blir troligen att du kommer att flytta fram gränsen för hur långt du kan springa. Flytta fram gränsen ytterligare genom att prova tröskelträning så att din kropp klarar av att hantera mer mjölksyra.

Finns det någon mirakelmedicin för att flytta fram gränserna och bli en bättre löpare? Vårt bästa tips är nog att vara regelbunden. Med regelbunden och målmedveten träning kommer du att nå dina mål snabbare än vad du tror.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.