Naprapat Sollentuna som hjälper dig med nackspärr

publicerad 30 november 2021
Naprapat Sollentuna

Att vakna på morgonen utan att kunna röra på nacken är väldigt irriterande och även väldigt smärtsamt. Men nackspärr uppkommer inte endast av att du sovit i en dålig ställning, utan en snabb rörelse med huvudet kan även det orsaka nackspärr.

Hur gör du då för att bli av med smärtan? Finns det några smarta tips att tillgå eller förebyggande åtgärder man kan ta till? Här ger vi några tips med saker att tänka på

Hur uppkommer nackspärr?

Vid de tillfällen som nacken låser sig och förhindrar rörelse i alla riktningar kallas det för nackspärr. Detta är nackens motsvarighet till ryggskott. När en ledkapsel eller disk mellan kotorna i nacken signalerar till hjärnan att något är fel, skickar hjärnan i sin tur ut signaler till de omliggande musklerna att låsa sig. Detta för att skydda området kring ledkapseln eller disken så att det inte uppstår en större skada.

Musklerna kan låsa sig så pass stramt att du inte kan röra på huvudet i någon riktning överhuvudtaget, vilket kan förhindra dig att leva ett normalt liv.

Dålig hållning eller ett trauma?

Orsaken till nackspärr kan vara långvarig felbelastning. Om du ofta har nacken i en felaktig position i flera timmar i sträck, till exempel framför datorn eller telefonen, leder det oftast till överbelastning hos en del diskar och ledkapslar i nacken. Och en enda hastig rörelse kan därmed leda till en smärtsam nackspärr.

Men även trauma kan leda till nackspärr, även om det var längesen du utsattes för traumat. Både diskar och ledkapslar behöver lång tid för att återhämta sig efter ett trauma.

Behandling av nackspärr

I många fall behöver du inte kontakta en Sollentuna naprapat på direkten, utan du kan försöka lösa situationen på andra sätt hemifrån. Men om värme, kyla, lätt massage och stretch inte hjälper är det dags att boka en akuttid hos en naprapat i Sollentuna.

Det första som naprapaten gör är att hitta orsaken till nackspärren. Oftast kommer det inte från nacken utan från skuldrorna eller till och med revbenen i bröstkorgen. Och du själv kan oftast inte hitta vart problemet sitter, utan detta behöver du en erfaren naprapat till.

När naprapaten sedan hittat vart problemet sitter är det oftast en lätt match att lösa upp musklerna och få ett slut på nackspärren. Men självklart kan du känna av nackspärren i de ömma musklerna en tid efter.

Hur länge känner du av nackspärr efter behandling av en naprapat?

Vanligtvis kan det ta några dagar innan svullnad och smärta släpper taget i musklerna. Men det beror mycket på dig själv. Ju snabbare du kommer igång med rörelse och aktivitet, ju snabbare går svullnaden ner och smärtan bort.

Även om du ska komma igång med att röra nacken så snart som möjligt efter behandlingen en naprapat i Sollentuna utför bör du ändå ta det lugnt och inte gå till gymmet samma dag. Musklerna som orsakade nackspärren behöver få komma igång lite långsamt, annars kan det orsaka en ny nackspärr på en gång.

Om du däremot får hög feber och en infektion bör du uppsöka läkare omedelbart då det kan vara något allvarligare än en vanlig nackspärr som en naprapat kan ta hand om.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.