Köp en luftvärmepump och bygg ditt egna luftvärmepumpskåp

publicerad 20 april 2023

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att skaffa sig en värmepump är bra både för din plånbok och vårt klimat. Om du värmer ditt hus med el så kan du ta kontroll över dina höga värmeräkningar och göra stora besparingar med en kraftfull luftvärmepump. Den kan också vara en bra investering för din sommarstuga eller ditt garage av fler anledningar. Ett garage är ofta kallt och fuktigt på vintern och olidligt varmt på sommaren. En luftvärmepump kan optimera ditt inomhusklimat där och motverka fukt, mögel och kyla på sommaren och värma på vintern. Den skyddar även dina saker så att de inte skadas av fukt. Vi på GreenMatch ger tips om ett roligt sommarprojekt om du köper en luftvärmepump, nämligen att själv bygga ett skåp för din luftvärmepump. Dels för att skydda, dels för att minska bullernivåerna. Och inte minst för att det är kul att under semestern bygga ett eget personligt skåp.

Om du vill ha en ny uppvärmningslösning som till exempel en värmepump kan du på greenmatch.se få gratis och icke-bindande offerter från upp till fyra installatörer. Dessa erbjuder en värmepumpslösning efter dina behov och skräddarsyr offerterna efter dina önskemål. Du kan i lugn och ro jämföra offerterna hemma och kan när som helst avbryta processen. Beställ offerter på luftvärmepump via GreenMatch redan idag!

Om du köper en värmepump bör du vara uppmärksam på att den kan orsaka buller, ofta inte mer än en vanlig tvättmaskin. Fortfarande kan det dock vara något som är irriterande för dig och dina grannar.

Det är här ett värmepumpskåp kommer in i bilden. Ett värmepumpskåp kan dölja värmepumpen, som ofta inte är speciellt estetiskt tilltalande. Värmepumpskåpet kan även minska bullernivåerna på ett mycket effektivt sätt. Du kan antingen köpa ett skåp eller bygga det själv. Varför inte göra det under semestern som ett roligt sommarprojekt att genomföra under långa lediga och lata semesterdagar? Genom ett hemmabygge kan du också skapa ett skåp med din specifika personliga touch.

Här är en enkel och peppande guide vad du behöver:

Att bygga ett värmepumpskåp är ett ganska enkelt projekt. Det kräver inte så mycket material och så länge du kan hantera en skruvdragare är du på god väg att ro projektet i hamn. De enda verktygen som behövs för att bygga ett värmepumpskåp är en:

✅Tumstock

✅Såg

✅Skruvdragare

När du väljer material, så välj gärna något i trä så att du kan sätta din personliga prägel på det med färg och kanske få det att matcha husets färg eller bryta av färgerna för att skapa effekt. Trä är också ett billigt material som är lätt att bearbeta, vilket kommer att göra processen lättare och roligare för dig.

Processen kan göras på två sätt. Du kan bygga sidorna och framsidan separat, eller så kan du bygga en stomme och sedan klä den med lister av passande tjocklek. Framsidan måste ha stora öppningar så att värmepumpen kan ventileras ordentligt. Här kan du antingen använda lister av lämplig tjocklek eller trådnät.

Gällande taket så måste du vara uppmärksam på att det behöver luta. Om taket inte lutar så kan regn och snö samla sig på det. Då kan din värmepump utsättas för fukt och skadas och därför minska i livslängd. Och det är ju inte bra eftersom du bygger skåpet för att din värmepump ska fungera optimalt så länge som möjligt. Genom en lutning av taket så säkerställer du att både regn och snö lätt kan rinna bort.

Det viktigaste när du bygger ditt eget värmepumpskåp är att det finns utrymme för värmepumpen att suga in och ventilera luft. Den måste därför ha tillräckligt med utrymme runt omkring sig. Värmepumpen drar in luft från baksidan och ventilerar luften från framsidan.