Kan Leicester City upprepa sin bragd?

publicerad 3 februari 2021

Det är snart fem år sedan Leicester City chockade hela fotbollsvärlden genom att vinna Premier League framför den engelska högstadivisionens sedvanliga giganter. Säsongen innan hade Leicester lyckats klara sig kvar i ligan med nöd och näppe, vilket naturligtvis innebar att ingen föreställde dem som en titelutmanare. Ett år senare var dock en av idrottshistoriens största skrällar ett faktum – Leicester City hade vunnit Premier League. 
 
Sedan sin osannolika titelvinst säsongen 2015/2016 har Leicester varit ett återkommande inslag i den övre halvan av Premier League-tabellen. Under pågående säsong står de återigen för en imponerande insats. Frågan är bara: finns det någon chans att Leicester kan upprepa sin bragd? 

Ett av ligans stabilaste lag 
Det var som sagt inte många som trodde på Leicester säsongen 15/16, och det var spelmarknaden ett bevis på. Under den säsongen var det endast några enstaka få som gick in på spelsidor som casinosnabbare.com och satsade på att Leicester City skulle vinna Premier League. Vissa bettingsajter betalade då ut otroliga 5 000 gånger pengarna, men i år är oddsen på att Leicester ska vinna ligan betydligt lägre.

Anledningen till detta är att Leicester har huserat i toppen av tabellen så gott som hela säsongen. När drygt hälften av matcherna nu är spelade har laget en strålande position inför fortsättningen.

I skrivande stund skuggar de precis bakom toppen, och de är ett av ytterst få lag som än så länge inte haft några längre formsvackor under säsongen.

Det talar mot Leicester City 
Ska Leicester än en gång lyckas stå för en skräll som ekar över idrottsvärlden så har de ett par hinder de först måste övervinna. Under föregående säsong hade laget också en stabil position i tabellens toppskikt långt in på säsongen, men med våren kom till slut en svacka som gjorde att laget till slut kom femma. Ett liknande scenario måste de undvika i år.

Även om Leicester skulle fortsätta prestera på en hög nivå så finns risken att det ändå inte räcker hela vägen. Med i kampen om titeln finns nämligen flera lag som har extrema höjder, och det som kanske talar mest mot Leicester just nu är Manchester Citys ypperliga form.

Efter en svag inledning har Manchester City gått från klarhet till klarhet – de radar upp segrar på löpande band och släpper in ytterst få mål. I nuläget är Manchester City därför den främsta favoriten i titelracet.

Det talar för Leicester City
Är det någonting som vi lärde oss av säsongen 15/16 så var det allt aldrig räkna bort Leicester. Även om det är en del som tyder på att laget inte kommer att orka hela vägen denna säsongen, så är det långt ifrån en omöjlighet.

Vi har redan berört deras hittills gedigna insatser i omgång efter omgång, men det som också talar för Leicester är att nuvarande säsong har vissa likheter med den som var 15/16. Även då hade de flesta andra topplagen hamnat i några längre formsvackor under säsongen, medan Leicester gnetade på och fortsatte göra sitt.

Med tanke på hur mycket den pågående säsongen har svängt fram tills nu, så skulle Leicester med sin stabilitet (om den håller i sig) kunna ha stora chanser till en fin placering i slutändan.

När Leicester lyfte bucklan 2016 och tränaren Claudio Ranieri hade lockat dit självaste Andrea Bocelli för att sjunga under firandet, så kändes tillvaron lika upphöjd som i slutet på romantiska filmer. Skulle Leicester lyckas knipa ligatiteln i år så kommer det inte att ses som en i närheten lika stor överraskning, men det skulle trots allt vara en otroligt imponerande bedrift.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.