Handla billigare på Black Friday

publicerad 29 september 2021
Black Friday

Black Friday, är något som sker varje år och är en form av rea kan man säga. Den uppstod som så mycket annat i USA. Namnet kommer från början från Philadelphia någon gång före 1961, då det beskrev den stora trafik- och fotgängarökningen som kom dagen efter Thanksgiving.

Sedan började uttrycket spridas utanför Philadelphia 1975 och är nu en allmän benämning i USA för denna dag. Du kanske undrar när är Black Friday? Det är alltid dagen efter Thanksgiving som i sig alltid är fjärde torsdagen i november. I år, 2021 infaller denna svarta fredag den 26/11.

Det har på senare år kommit att bli andra dagar i samband med denna readag. Det så att det är som en stor helg med rea. Det blir helt enkelt en Black Weekend, som sedan även följs upp av Cyber Monday. Denna dag är den stora shoppingdagen i USA. I Sverige har den kommit att bli rätt stor med och det går att fynda en hel del till bra priser!

Tips inför din shopping

För att du ska få ut det mesta av din shopping på Black Friday så är det bra att vara förberedd. Redan innan är det bra att ha bestämt dig för vad det är du vill handla. Det så att du slipper bli lockad av att köpa saker du kanske inte behöver. Det är ju inte ett måste att handla allt du ser, bara för att det är rea och billigare pris. Bättre att satsa på sådant du vet du vill ha och behöver ha.

Har du särskilda butiker du brukar handla hos? Kolla då upp dem före denna rea. Samt kolla vilken tid de startar sin rea. Det är inte ovanligt att man på nätbutiker kör igång redan vid midnatt. En del har även att olika prylar kommer ut på rea vid olika tider på dygnet.

Du bör även redan före du handlar sätta en budget, på vad du max får handla för. Det kan vara extremt lätt att spendera allt för mycket pengar annars. Det är ju rätt bra att ha pengar kvar till julhandeln i december med!

Tänk till före

Två viktiga saker finns att tänka på då du handlar via nätet. En av dem är att om du handlar från andra länder än Sverige, så bör du kolla upp fraktavgifter samt om det tillkommer tull eller moms. Det så att inte varan slutar upp med att vara dyrare snarare än billigare. Den andra saken som är viktigt att tänka på, det är att undvika att gå på bluffar. En del butiker tar till lite fula knep. Bland annat är det inte ovanligt att de vill du ska bestämma dig NU, och ha en timer som räknar ner för att stressa dig på att klicka på köp-knappen. Det kan göra att du råkar köpa saker du inte vill ha.

Sen, bara för att det är rea, så är det som sagt inte ett måste att shoppa loss, utan satsa på saker du ändå tänkt dig köpa.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.