Guide: Tänk på detta när du handlar på internet

publicerad 11 september 2020

Våra inköpsmönster har ändrat sig väsentligt på bara några få årtionden har handeln genomgått en enorm förändring. Idag kan man sköta det mesta via datorn. Det är på sätt och vis både positivt och negativt. De positiva är att man slipper åka någonstans och stå och vänta i kö, vilket gör att man får tid över till annat som är roligare än att vänta. Men det finns även en baksida och det är bedrägerier på nätet, men med några få tips kan du undvika fällorna.

Inte farligt generellt

Att handla på internet är generellt inte farligt och det är ofta en lättnad att handla via datorn istället för att stå en en butik med alla barnvagnar och föräldrar som stressar runt för att hinna med allt de ska. På internet kan man ta sin tid och jämföra produkter och verkligen läsa på om det saker som man köper, det gör att man kan undvika felköp och det är bra, inte minst för naturen och miljön, eftersom det inte produceras produkter i onödan när man köper rätt från början.

När man handlar på internet ska man tänka på några saker. Om du till exempel ska köpa en rollator på internet kan du tänka några aspekter. Du har kanske fått problem med benen och behöver en rollator eller så blir du bara trött efter att ha gått en bit och vill ha möjlighet att kunna sätta dig ner, då är en rollator perfekt. Ska du köpa en rullator på internet kan du med fördel handla från en svensk sida. Det ser du om sidan slutar på “punkt se”, vilket indikator att det är en svensk sida. Då kan du räkna med att den svenska konsumentköplagen gäller och att det är bra villkor.

Svenska konsumentköplagen

Det är dessutom svenska lagar som gäller på sidan och då kan du känna sig säker på att själva säkerheten på hemsidan är i topp. Det är sannolikt nämligen inte oftast på svenska sidor man drabbas av bedrägerier på internet, utan utländska sidor. Titta på grund av detta på sidor som är svenska i första hand. Bara för att en sida är utländsk betyder det inte att du kommer drabbas av bedrägeri, de allra flesta personer upplever ingenting när det handlar på internet.

Men det skadar inte att vara lite försiktig när det kommer till utländska sidor. Inte minst på grund av att det kan vara svårt att returnera felköpta varor och inte minst kan du som konsument bli lidande om köpvillkoren är dåliga.

Viktiga saker är alltså:

  • Antivirusprogram på datorn
  • Bra köpvillkor
  • Handla på svenska sidorLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.