Guide: Så väljer du manschettknappar

publicerad 14 juni 2021
manschettknappar

Ett enkelt sätt att göra en skjorta lite mer stilfull är att addera ett par manschettknappar. Det här är nog den mest klassiska av alla manliga accessoarer – i alla fall för den som bär skjorta och kavaj till vardags. Men vad ska man tänka på i valet av manschettknappar? Och vilka stilregler får man absolut inte bryta mot? Vilka material har bäst patina? Häng med i vår kompletta guide för att få en välklädd, maskulin stil genom att addera manschettknappar till skjortan.

Varför välja manschettknappar?

Vi tycker att det egentligen borde vara en självklarhet för varje man att addera denna stilfulla accessoar till skjortan. Däremot är det inte alla som väljer att bära manschettknappar. Förklaringen är troligtvis att många känner sig lite osäkra på hur de egentligen ska bära den lilla detaljen. Men faktum är att det inte behöver vara så svårt. Vi börjar med att titta på hur man fäster manschetten i skjortan. Överst på manschetten finns en knapp, och under den en mindre stång och i botten finns det slutligen en fästpinne. Det finns självfallet många olika varianter av manschettknappar, men i grunden är principen egentligen densamma för alla modeller. Du tar helt enkelt isär manschetten, och för den lilla stången genom knapphålet på skjortan, och stänger sedan manschetten med den lilla plattan.

Det finns manschetter i många olika material. Du kan till exempel välja en i rostfritt stål. Andra populära former av manschettknappar är sådana i platina och titan. Det här är modeller som är lika stilfulla som slitstarka. Vill du inspireras i ditt val av manschettknappar kan du besöka VALMANO – här hittar du den populära accessoaren i flera olika utföranden. Som du kan se här finns det också manschettknappar i alla prisklasser. Med andra ord kan du garanterat hitta en som passar just dig. Välj mellan ett klassisk utförande eller ny, spännande design.

En maskulin detalj

Vilka smycken vi väljer att bära säger en hel del om vår kultur. Detsamma gäller självfallet även för manchesterknappar och det finns både enklare och mer stilfulla modeller. Med andra ord kan du enkelt pröva dig fram för att hitta den modell som passar dig bäst. Numera är det många män som enbart väljer att bära skjortaccessoarer vid mer formella tillfällen. Men faktum är att om manschettknappar bärs på rätt sätt så är användningsområdena många.

Tillfällen att bära manschettknappar

Även om man till vardags föredrar en mer casual stil, finns det vissa tillfällen då manschettknappar är något av ett måste. Om du har fått en inbjudan med klädkoden ”mörk kostym”, ja då är ett par manschettknappar självskrivna. Vid sådana formella tillställningar är diskreta manschettknappar ett bra val – den klassiska stilen är alltid rätt. Om inbjudan säger smoking eller frack då? Ja, även då är det bara att plocka fram manschettknapparna ur byrålådan. För att göra ett stilsäkert intryck rekommenderas släta, enkla manschetter om du ska bära smoking eller frack. Manschettknapparna ska helt enkelt inte överglänsa din övriga klädsel. Om du ska gå på en studentmottagning, en bröllopsfest eller ett dop är rådet också att alltid bära ett par manschettknappar i kombination med kavaj och skjorta. Om manschettknappar bör bäras på jobbet eller ej är något av en vattendelare. Vi slår dock ett slag för att bära accessoaren även i jobbsammanhang. I kombination med ett vackert armbandsur skapar du en stilsäker, klassisk maskulin stil.

Satsa på kvalitet

Ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat är konsumentmedvetenhet. När du investerar i ett par manschettknappar så ska dessa givetvis kunna bäras under lång tid framöver. Välj sådana i ett slitstarkt material, och en vacker patina. Det garanterar att du kommer få glädje av dina manschettknappar under många, många år framöver.

Då bör du undvika manschettknappar

En titt i stilskolan visar att det även finns tillfällen då accessoaren bör undvikas. Om du till exempel bär ett par enkla jeans eller ett par mjuka chinos ihop med en skjorta, är vårt råd att strunta i manschettknapparna. Ett annat generellt råd är att inte kombinera ett plagg med buttondownkrage med manschettknappar.

Manschettknappar som present

Letar du efter en present till pappa eller brorssonen? Ett par manschettknappar är faktiskt alltid en bra present. Extra kul är det förstås att ge bort dem till någon som är på väg att ta steget in i vuxenlivet. Så varför inte satsa på ett par manschettknappar i studentpresent? Dessutom är accessoarer och smycken sådana gåvor som man kan bära under en lång tid framöver.

Sammanfattningsvis

För den som vill ta sin outfit till en ny stilnivå är manschettknappen ett oslagbart val. Den lilla detaljen gör garanterat stor skillnad. Satsa på modeller av god kvalitet och ett material som håller under lång tid. Att ha investerat i ett par manschettknappar är knappast någonting som man ångrar. I den här guiden har vi tipsat om hur man väljer en passande modell. Du kan bära manschettknappar vid festliga tillfällen, men även till vardags. Har man en gång börjat att bära manschettknappar, känns det snart som en självklar del även av vardagslooken.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.